Familjens oro före dubbelmordet: ”Han är fast i sina grubblerier”

Publicerad 2022-12-03

Tiden innan dubbelmordet i Mälarhöjden var familjemedlemmar oroade för den misstänkte mannens mående.

Samma dag skickade han ett sms till sin syster.

”God morgon, vad ska ni göra i dag?”

Den 26 maj mördades en kvinna i 40-årsåldern och hennes son i deras hem i Mälarhöjden, Stockholm.

Polisen fick in det första larmsamtalet klockan 13.43. Minuter senare var de på plats, men gärningsmannen hade flytt från platsen. Ganska snart riktades misstankarna mot kvinnans bror.

Några timmar tidigare, klockan 07.32 morgonen, skickade han iväg ett sms till sin syster där han frågade vad familjen skulle göra i dag. Vanligtvis hade syskonen en del kontakt, men denna dag kom det inte något svar.

Vid lunch åkte han till Naturkompaniet i Uppsala och köpte en morakniv i svart läderfodral för 1 199 kronor. Därefter beställde han en taxi som tog honom till systerns hem i Mälarhöjden.

Minuter efter att taxin släppt av honom skedde dubbelmordet. Mannen, som är i 40-årsåldern, är misstänkt för att ha dödat dem båda med en kniv.

Den misstänkte mannen var enligt polisen obrydd när de grep honom i taxin.

Tog tunnelbana och taxi

Strax efter mordet fångades den misstänkta mannen på övervakningskameror i en butik i Mälarhöjden. Han köpte en stor flaska Ramlösa, och tog därefter tunnelbanan till T-centralen.

Väl där hoppade han in i en taxi, som skulle köra honom till Uppsala, men den hann inte långt. När han var i Solna, bara några minuter in i taxiresan, fick han ett samtal från polisen.

Han svarade och polisen bad honom stanna taxin, vilket han gick med på. Snart var polisen ikapp och grep den misstänkte mannen under lugna former.

Familjens oro innan mordet: ”Fast i grubblerier”

Mannen har tidigare vårdats för allvarlig psykisk sjukdom, med inslag av paranoia och psykoser, enligt ett läkarintyg från 2019.

Det psykotiska tillståndet ska ha utlösts efter flera års cannabismissbruk, enligt läkarutlåtandet.

Han är sedan tidigare dömd för flera våldshandlingar. För tolv år sedan, 2010, högg han en annan släkting i halsen, enligt två utredningar om psykiatrisk tvångsvård från förvaltningsrätten i Uppsala.

Tiden innan mordet i Mälarhöjden hade flera familjemedlemmar uttryckt oro för att mannens mående åter hade blivit sämre. En person skickade ett mejl till några andra familjemedlemmar, där han skrev att den misstänkte ”har fått konstiga tankar igen” och att ”han är fast i sina grubblerier”.

Mannen misstänks nu för mord och grovt barnfridsbrott, det senare på grund av att ett annat barn blev vittne till dådet.

– Det här är en djupt tragisk händelse för de inblandade och åtalet avser flera mycket allvarliga brott, säger kammaråklagare Ingrid Viklund.

Hon bedömer bevisläget som mycket gott. Mannen har i förhör förnekat brott, men har inte kommenterat händelsen närmare i förhör.

Dagen efter dubbelmordet sörjde grannarna i området.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln