Izium: Tio tortyrkammare hittade

Publicerad 2022-10-02

Efter nästan sju månader befriades ukrainska staden Izium från Ryssland.

Nu har tio tortyrkammare hittats och överlevare berättar om skräcken från den ryskockuperade tiden.

– De sa ”dansa”, men jag dansade inte. Så då sköt de mig i fötterna, berättar ukrainske Mosyakyn till nyhetsbyrån AP.

I nästan sju månader var ukrainska staden Izium ockuperat av Ryssland. Under tiden satte de ryska styrkorna upp tortyrkammare ”överallt” i staden, rapporterar AP.

Med hjälp av överlevare och polisen har nyhetsbyråns journalister hittat tio av dem och besökt ett flertal. På plats talade de även med 15 överlevare, varav två män som blivit torterade upprepade gånger.

De ryska styrkorna höll bland annat till i ett fuktigt underjordiskt fängelse, en medicinsk klinik, en polisstation och ett dagis.

”Vi kan skjuta dig när som helst”

Under den ryskockuperade tiden behandlade en läkare flera hundratals människor. Regelbundet kom personer in med skador som tydde på tortyr, såsom skottskador på deras händer och fötter, brutna ben, stora blåmärken och brännskador.

– Även om människor kom till sjukhuset, så var tystnad normen, säger chefsläkaren Yuriy Kuznetsov.

Kuznetsov berättar att en soldat kom in för att få sina handskador behandlade, tydligt orsakade av handfängsel, men mannen vägrade berätta vad som hade hänt.

26-åriga Kotsar, hade bara varit soldat i lite mindre än en månad, när han blev tillfångatagen av ryssarna första gången. Under en vecka utsattes han för tortyr. Fångtagarna rakade hans ben med en kniv och diskuterade högt om de skulle hugga av benen helt.

– ”Det är ingen som behöver dig”, sa fångvakten. ”Vi kan skjuta dig när som helst och begrava dig en halvmeter under jorden”, berättar Kotsar.

När ryssarna insåg att han inte hade någon information att ge, så släpptes han sedan fri. Efter detta kom Kostar att bli tillfångatagen ytterligare två gånger av de ryska styrkorna.

Sovjettidens gasmasker på golvet i korridoren till skola som användes som en rysk militärbas och tortyrplats i den nyligen återtagna staden Izium, Ukraina, september, 2022.

Hörde deras skrik på nätterna

I våras tillfångatogs Mosyakyn, 38 år, av ryska soldater. De låste in honom i ett fuktigt underjordiskt fängelse, handfängslade honom och hängde sedan upp honom i luften.

– De slog mig med träpinnar. De slog mig med sina händer, de sparkade mig, de släckte cigarretter på mig, säger han och fortsätter:

– De sa ”dansa”, men jag dansade inte. Så då sköt de mig i fötterna.

Tre dagar senare släppte de av honom vid sjukhuset med ordern: ”säg att du var med om en olycka”.

Han ska sedan har blivit tillfångatagen och frisläppt ett par gånger till efter detta. Vid ett tillfälle blev han instängd i ett garage vid en medicinsk klinik med flera andra personer. Två garage var för män och ett för kvinnor.

Kvinnorna var inlåsta i garaget närmast de ryska soldaternas kvarter. Enligt både Mosayakyn och Kotsar, som var fångar på platsen vid olika tillfällen, kunde de höra kvinnornas skrik på nätterna.

Senare har ukrainska myndigheter berättat att kvinnorna regelbundet blev våldtagna av de ryska soldaterna vid den medicinska kliniken.

En ukrainsk soldat klappar en hund i det nyligen återtagna området nära Izium, Ukraina, september, 2022.