Kvinnan i lama-koftan identifierad

Publicerad 2022-11-03

Skånepolisen har sökt över hela Europa för att lösa mysteriet med den döda kvinna som hittades i Söderåsens nationalpark.

Med hjälp av ett gömt paket som hittats i skogen har hon till slut identifierats.

Hon ska vara hemmahörande i Skåne, enligt polisen som inte misstänker brott.

Den 22 maj hittade vandrare den döda kvinnan i Skäralid i Söderåsens nationalpark i Skåne. Kroppen låg mot ett träd i ett otillgängligt område.

Kvinnan var väl påklädd och förberedd för att vistas ute i skog och mark. Hon hade en omsorgsfullt packad ryggsäck med sig där en mycket speciell ärmlös kofta prydd med lamadjur låg. Den påminner om en tröja i peruansk stil som blev känd som ”Dianatröjan” efter att den unga prinsessan fotograferats i en sådan tröja.

Polisen har försökt identifiera kvinnan under lång tid och bland annat skickat hennes DNA till flera länder runtom i Europa, utan att göra några framsteg.

Kvinnans tröja och prinsessan Diana i sin tröja 1981.

Hittade dolda paket

Men under en sökinsats den 24 oktober markerade labradoren Saga vid en hög med stenar, bara tio meter från där kvinnans kropp hittats. Hundföraren Vikki Fenton Anderberg plockade bort några stenar och hittade flera gömda paket.

– Det var tre fyra stycken paket, snyggt och prydligt inslagna i plastpåsar. Där fanns bland annat en handväska, plånbok, busskort och någon typ av id-handling, sa Mikael Jensen, verksamhetsledare vid frivilligorganisationen Fikk Sweden till Aftonbladet då.

ID-handlingen visade sig vara ett körkort som utfärdats för en kvinna i 60-årsåldern. Efter att ha undersökt tandkortet kunde polisen slå fast att det rör sig om samma kvinna som hittades död.

Bott i skogen

Polisen tror att hon hade bott ute i skogen en tid innan hon dog och att hon levde ett välordnat liv innan hon av någon anledning gav sig ut i skogen. Det är en uppfattning polisen har bildat sig av bland annat hennes ägodelar och hennes välskötta tänder.

"Kvinnan har varit boende i nordvästra Skåne, men en tid innan hon anträffades avliden hade hon flyttat till en annan del av Skåne. Hon var inte anmäld försvunnen", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rubricerar händelsen som dödsfall utan misstanke om brott. Anhöriga har underrättats.

Jaktlabradoren Saga och Vikki Fenton Anderberg i området där den döda kroppen hittades.

Följ ämnen i artikeln