Blandade burgare – receptet på klimatsuccé?

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-11-29

Kan en hamburgare rädda oss ur klimatkrisen?

Enligt forskare kan en hybridburgare, med hälften så mycket kött, i alla fall hjälpa en god bit på vägen.

– Många tycker att det är viktigt att få äta kött. Det här är ett sätt att byta kost utan att man märker av det, säger forskaren Fredrik Hedenus.

Kött är gott – det kan nog många vara överens om.

Men gott för klimatet är det inte. Av alla livsmedel är kött det som har högst utsläpp av växthusgaser.

Matindustrin har lovat förändring. Snabbmatsjättar som McDonalds och Burger King, som står för 2–3 procent av de globala inköpen av nötkött, har skrivit under på att de ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2050.

Joseph Poore, forskare.

Frågan är bara hur, eftersom suget efter kött knappast lär minska av sig själv.

Redan i dag finns mängder av köttsubstitut, men framgången för dem varierar. I USA står till exempel det växtbaserade ”köttet” i dag för bara 1,4 procent av köttförsäljningen.

De här sakerna har Oxford-forskaren Joseph Poore funderat på – och han har receptet på en lösning.

Korna står för stora utsläpp av växthusgaser.

Mer vego på McDonalds och Burger King?

Lösningen heter hybridburgare.

I en debattartikel i The Guardian har Poore räknat på vad som skulle hända om McDonalds och Burger King bytte ut 50 procent av nötköttet i sina burgare till linser, svampar eller grönsaker.

En yta lika stor som Irland skulle inte längre behövas för betesmark till djuren. Får den ytan växa igen med träd, något som Joseph Poore ser som högst sannolikt, skulle det minska koldioxidutsläppen med 17 miljoner ton varje år.

Korna i sig står för stora utsläpp av växthusgaser. Dessa utsläpp skulle minska med 34 miljoner ton varje år.

Tillsammans blir minskningen 51 miljoner ton koldioxid per år – alltså mer än Sveriges totala utsläpp under ett år.

”Lösningar ser sällan såhär lovande ut – även på papper”, skriver Poore.

Byt ut hälften av köttet mot tex linser eller svamp för att göra en hybridburgare.

Jämför med elbilar

Fredrik Hedenus, biträdande professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola, är positiv till hybridburgarna – just eftersom de inte tvingar folk att chockändra sin livsstil.

– Jag tycker det låter rimligt bra tänkt, det är ett sätt att inom nuvarande logik göra förändringar till det bättre. Vi ska inte underskatta hur svårt det är för människor att bryta sina mönster.

Han jämför hybridburgaren med att köra elbil i stället för bensinbil.

– Det är ett sådant sätt att fortsätta göra det vi gjort innan, fast med mindre klimatpåverkan.

Fredrik Hedenus, biträdande professor på Fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.

”De kan tjäna på det”

Om man nu ska odla mer växtbaserade produkter, kommer inte det också skada miljön?

– Det där är en huvudsaklig pusselbit. Ska du föda upp djur behöver du tio gånger så mycket mark som om du äter vegetabilierna på en gång, säger Fredrik Hedenus.

Enligt honom skulle snabbmatsjättarna rentav kunna tjäna pengar på hybridburgare.

– Det är billigare med linser än med nötkött.

Han har dock en invändning.

– Om man tänker att vi behöver äta primärt växtbaserat leder det här inte hela vägen fram. Men det är är mycket bättre än att bara ”göra som vanligt”.

Hälften kött, hälften växtbaserat.

”Stor, stor skillnad att välja bort kött”

Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsforskning vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms Universitet, är inne på samma spår.

– Man ser i forskningsvärlden att anledningen till att folk inte vill byta ut köttet är att de vill ha köttsmaken, de saknar den. Då måste man tänka om litegrann, säger hon och fortsätter:

– Folk tycker inte om när någon säger åt de att byta ut köttfärssåsen till en linsgryta. Men om om man kan få till samma smak, samma konsistens, med växtbaserade produkter – då är vi nöjda som forskare.

Kan ”hybridkött” lösa klimatkrisen?

– Det finns ingen enskild lösning som kan lösa klimatkrisen. Vi måste tänka på alla sätt vi kan, om vi kör bil, vilken lägenhet vi har, vilken typ av energi, hur vi reser. Då är det en stor, stor, skillnad att välja bort kött.

Däremot ska man inte tro att en cheeseburgare på McDonalds blir nyttigare bara för att den är en hybridprodukt, säger hon.

– Jag tycker det bästa är att laga sin egen mat. Prova att göra det hemma!

Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsforskning vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet.