Veterinären: ”De utsätts för ett stort lidande”

Publicerad 2022-11-10

”Kycklingarna kan inte gå för att de har ont”

Aftonbladets granskande program ”200 sekunder” visar bilder inifrån en av Kronfågels gårdar.

BIlderna visar bland annat kycklingar som inte kan gå.

– Djuren utsätts för ett stort lidande och borde få hjälp eller avlivas för att slippa plågas, säger veterinären Johan Beck-Friis.

Johan Beck-Friis är kritisk mot uppfödaren där bilderna tagits: ”Så ska det inte se ut”, säger han.

Djurägaren är enligt Jordbruksverkets föreskrifter skyldig att gå igenom sin besättning minst två gånger per dygn och ta hand om sjuka och skadade kycklingar. Djuren som inte mår bra ska antingen behandlas eller avlivas så snart som möjligt.

– Min bedömning är att det här är ett brott mot djurskyddslagen. Djurägaren har inte har skött sig i sin tillsyn. Här är det skador som är betydligt äldre än ett dygn som flera av djuren visar, säger Johan Beck-Friis, , erfaren veterinär och seniorexpert vid Djurskyddet Sverige.

Så här säger veterinären om tre bilder på kycklingar inne på Kronfågel-gården.

Kyckling med röd bakdel.

Veterinärens kommentar: Det här är en kyckling som har väldigt inflammerad och irriterad bakdel kring kloaken. Så där ska det inte se ut. Förmodligen har den diarré eller så är det dålig miljö i stallarna. Det måste åtgärdas och det är ingenting som har hänt över en natt.

Liggande kyckling.

Veterinärens kommentar: Det här är en kyckling som lyfter huvudet lite grann men som uppenbarligen inte kan gå. Och det har definitivt inte hänt över en natt. Den skulle ha plockats bort för länge sedan och antingen avlivats eller fått behandling. Man får inte lämna en sådan här allvarligt sjuk kyckling. Att den inte går beror på att den har ont. Och den har ont för att den har skador i sina leder. Det är ju ett stort lidande för djuret och det måste man åtgärda.

Kyckling med spretande ben.

Veterinären: Den här kycklingen är nästan den värsta av dom. Här spretar benen åt båda hållen och det är sista steget i ett ganska allvarligt stadium av benproblem. Det beror på att kycklingen växer snabbare i sin kropp än vad benen orkar bära. En del klarar inte av det och då blir det sådana här skador. Den här kycklingen har väldigt ont i sina ben, den utsätts för ett stort lidande. Det inträffar med kanske en eller två veckors utveckling, så det här har inte hänt över en natt heller. En djurägare ska plocka bort eller behandla ett sådant här djur mycket tidigare. När det har gått så här långt tycker jag att den ska avlivas direkt.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!