Aftonbladets avslöjande nominerat till European Press Prize

Publicerad 2023-04-20

Aftonbladets avslöjande om H&M:s föroreningar i Bangladesh har nominerats till ett prestigefyllt pris.

Staffan Lindberg kan vinna European Press Prize.

– Det är verkligen otroligt hedrande, säger han.

Aftonbladets Staffan Lindberg har nominerats till The European Press Prize i kategorin Undersökande journalistik.

Hundratals journalistiska publiceringar skickades in från över 40 länder och på mer än 35 språk.

– Det är verkligen otroligt hedrande och jag känner mig galet stolt, för det är en sån otrolig konkurrens, säger Staffan Lindberg.

Av alla bidrag har fem stycken tagit sig till final i vardera kategori.

Den nominerade grankningen

I november avslöjade Lindberg att svenska klädjätten H&M är framstående inom ”greenwashing”. Alltså de marknadsförde sig som ett klimat- och miljövänligt klädbolag. Men verkligheten var en helt annan.

Granskningen visade att minst fyra av H&M fabriker i Bangladesh som tillverkade kläder stred mot företagets egna policy om att släppa ut förorenat vatten. Utsläppen kan även ha stridit mot Bangladesh miljölag.

– Det är så otroligt viktigt att granska hela den gröna omställningen. Vi ska gå mot ett hållbart samhälle och alla företag säger att de är jättegröna, de tar ansvar för miljön och de är hållbara.

H&M:s totala tystnad

Det som Lindberg beskriver som granskningens mest frustrerande del är att han inte fått – och fortfarande inte får – svar från H&M.

– Jag har försökt nå dem i fyra månader, men de stänger hela tiden dörren. Jag kan bara beklaga att de inte vill visa den transparensen. De säger att de utrett det här och att de funnit nån forms felaktighet som rättats till, men inte vad eller var det rättats till, säger Lindberg.

– H&M är inte ensamma, det är många företag som agerar på exakt det här sättet och många företag sluter sig mer och mer.

Lindberg gjorde granskningen med Aftonbladets fotograf Lotte Fernvall och en lokal miljöjournalist som hjälpte som tolk och med research.

– De har verkligen gjort otroligt bra arbete, säger Lindberg.

– Det absolut bästa är att vi kunnat lyfta fram ett jättestort problem. Det här smutsiga, stinkande vattnet som väller ut från fabrikerna förstör de fattiga människornas åkermark, vilket gör att deras barn inte har mat. Att vi då har kunnat knyta det hela vägen hem och kunnat se att vilka plagg som tillverkas i fabriken och sedan säljs i Sverige.

Inkorgen gick varm

Även om responsen från H&M varit kall så har det varit desto varmare i Lindbergs mejlinkorg.

– Det har varit otroligt med reaktioner från våra läsare och från folk som jobbar i modebranschen, där folk säger att ”äntligen skriver ni om det här och vågar skildra de här problemen”.

Och dessutom nomineras avslöjandet inte bara till ett – utan till två prestigefulla priser. Så sent som på onsdagen nominerades den till Röda korsets journalistpris.

– Jag hoppas att det här är journalistik som åtminstone ökar medvetenheten om hur stora problem som finns om man verkligen vill genomföra den gröna omställningen.

Vilket pris är du mest taggad på?

– Båda är jättefina priser på olika sätt. Röda korset är väldigt duktiga på att lyfta fram humanitär journalistik. Men det är klart att det här priset med konkurrens över hela Europa är något alldeles extra, säger Staffan Lindberg.