100 nya vindkraftverk på västkusten godkända

Publicerad 2023-05-16

Regeringen ger grönt ljus för bygget av två vindkraftparker till havs.

Totalt handlar det om hundra nya vindkraftverk på Västkusten.

– De här två parkerna motsvarar ungefär eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk, säger Ulf Kristersson.

Beslutet väcker ilska hos Sverigedemokraterna.

Regeringen fattade beslut om att godkänna de nya vindkraftparkerna igår. Den ena ska ligga utanför Falkenberg och rymma 80 snurror. Den andra ska ligga utanför Varberg och rymma 20.

– Det här kommer bidra med fossilfri el i en region som har stort behov av det, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff.

Parkerna väntas generera 6,5 TWh, lika mycket som en stor kärnkraftsreaktor.

Regeringen har haft samråd med försvarsdepartementet och gör bedömningen att det utifrån säkerhetsaspekter går att uppföra parkerna på de aktuella platserna. Försvarsmakten ska dock godkänna projekten innan de kan byggas. Ärendet ska också gå igenom mark och miljödomstolen.

– Regeringen har gjort en sammantagen bedömning, sedan kan det finnas detaljer, höjd och exakt placering som Försvarsmakten har synpunkter på, säger Kristersson.

Romina Pourmokhtari, Ulf Kristersson och Ebba Busch.

SD: Vi stängdes ute från möten

Sverigedemokraterna bjöds inte in till dagens pressträff och har inte fått delta i möten om vindkraften, enligt Tobias Andersson, näringspolitisk talesperson.

– Det har återkommande varit så att man från framför allt Pourmokhtaris kansli, har undvikit att samordna vindrelaterade ärenden med oss, säger Tobias Andersson till GP.

Nu har han lyft frågan till högsta nivå i partiet.

– Min chef, alltså Jimmie Åkesson, måste ta upp den här frågan med sina jämbördiga, för hittills har det inte fungerat.

SD är kritiska till vindkraftsutbyggnad och tycker att regeringen kör över lokala företrädare som inte vill ha parkerna i sitt närområde.

Men regeringen lovar att påskynda övrig havsbaserad vindkraftsutbyggnad i Sverige framöver, liksom annan energiutbyggnad. 

– Ofta tar tillstånden orimligt lång tid. Beslut dras i långbänk. Vi kommer förkorta tiden kraftfullt, säger Ulf Kristersson. 

Sverigedemokraterna har sagt att de vill stoppa den här typen av storskalig vindkraft. Har SD något inflytande i frågan och är det ett problem att ni inte är överens?

– Nej, jag har sagt många gånger att det finns ett fascinerande engagemang i enskilda kraftslag. En del är mycket emot kärnkraft, en del mycket mot vindkraft, den här regeringen är för all fossilfri el. Jag uppfattar ett mycket brett parlamentariskt stöd för att fatta den här sortens beslut. 

Har SD något inflytande över vindkraften?

– Det här är ett rent regeringsbeslut, så det har de inte. Men vi för dialog med alla partier som vill bygga ut den svenska energiproduktionen.

Energiminister Ebba Busch säger att Tidöavtalet innehåller en formulering om att vindkraft ska vara en del av den svenska energimixen. Att SD driver en egen linje tycker hon inte är något problem.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) menar att SD:s kritik saknar grund.

”Hela regeringen följer Tidöavtalet, i det står det klart och tydligt att det inte ingår något samarbete vad gäller tillståndsprocesser”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.