”Som att välja mellan pest och kolera”

Uppdaterad 2017-02-08 | Publicerad 2016-12-04

WIEN. Damen som på avstånd följer en vänsterdemonstration mot högerextreme kandidaten Norbert Hofer sammanfattar vad många österrikare känner inför dagens ödeval.
Ett val som hela Europa håller andan inför.
– Det är som att välja mellan pest och kolera.

Hon syftar på de båda kandidaterna som kommer från partier som normalt inte kan konkurrera om att få inneha landets presidentämbete.
Alexander van der Bellen är miljöpartiets före detta ledare. Han är 72 år och en idealist och miljökämpe som nu tvingats förvandla sig till en mittenkandidat. Många som röstar på van der Bellen gör det enbart för att hindra den andre kandidaten från att komma till makten.
Norbert Hofer representerar det högerextrema partiet FPÖ med rötter i nazismen. Under valrörelsen har han hela tiden försökte ge en bild av sig själv som en hygglig och sansad kandidat.
– Jag är ingen extremist utan en mittenpolitiker, sa Hofer på sitt sista valmöte här i Wien där han lågmäld och tillsynes ödmjuk la fram sina argument.

Många undrar vem han är

Men precis som demonstranterna i Wien som under gårdagen ordnade en anti-Hofer demonstration under den fientliga parollen "Fuck Hofer" och ropade slagord som "Vi vill inte ha några nazisvin", så undrar många vem Hofer egentligen är.
I den sista tv-debatten mellan honom och van der Bellen kunde man se den återhållna vreden blixtra till hos Hofer när han några gånger var nära att tappa självbehärskningen. Kanske är han inte den välputsade svärmorsdröm som han ofta framstår som.
Vi har mött många österrikare som uttrycker en stark tveksamhet mot bägge kandidaterna och likt den gamla damen tycker att det är ett val mellan pest och kolera.
– Hofer kommer från ett extremparti som har en massa farliga åsikter, säger hon och försöker överrösta slagorden. Van der Bellen är en föredetting, en miljömupp och flyktingkramare. Jag vet ärligt talat inte vem jag ska rösta på.

Omöjligt att veta vem som vinner

Opinionsmätningarna har nästan hela tiden visat att det är helt jämt. Det är omöjligt att veta vem som står som segrare ikväll eller om det ens kommer att gå att utse en segrare redan i dag.
I det förra valet, som underkändes efter oegentligheter i räkningen av poströsterna, vann van der Bellen med bara 30 000 röster.
Sedan dess har det hänt mycket i Österrikes omvärld som kan ha stärkt Hofers position. Britterna röstade för Brexit och i USA vann högerpopulisterna en överraskande seger när Donald Trump blev president.
Ska valet i Österrike bekräfta högerpopulisternas framgångar och förebåda nya sådana i Europa?
Samtidigt har den fråga som gynnat Hofer mest, förra årets flyktingkaos, halkat ner något på dagordningen. Många österrikare är fortfarande upprörda över att landet tagit emot så många asylsökande men eftersom strömmen nu i det närmaste sinat är frågan inte längre lika brännande.
Ändå är Österrike i dag en väldigt delad nation och oförmågan att förstå meningsmotståndares åsikter bara ökar.

En gigantisk proteströst

Traditionellt har Österrikes politik dominerats av två stora partier som turats om vid makten, de konservativa och socialdemokraterna. Därför slog det ner som en bomb i våras när den första valomgången visade att de bara fått elva procent av rösterna vardera. Det var en gigantisk protesröst.
Därmed gick ingen av de två partiernas kandidater vidare till andra valomgången.
– Folk är helt enkelt trötta på etablissemangets handlingsförlamning och vänskapskorruption, säger Andreas Stupka som jag träffar på Hofers sista valmöte, uppklädd i en traditionell kavaj.
– De vill ha förändring och nytänkande. Det tror jag att Hofer kan ordna.
Vallokalerna stänger klockan 17. Ett resultat väntas i bästa fall före kl 22 ikväll.