Uppsalaföretaget gick för 801,5 miljoner

Publicerad 2020-06-16

Fortnitebolaget Epic Games hostade upp närmare en miljard kronor för Quixel – ett litet teknikbolag som grundades i Uppsala för bara några år sedan.

De två grundarna ägde över hälften av aktierna vid försäljningen, rapporterar Breakit.

I höstas köpte världens största spelutvecklare bolaget Quixel, som erbjuder verklighetstrogna 3d-modeller av inscannade miljöer och objekt till framför allt spel- och filmindustrin. Quixels modeller har bland annat använts i spelen Destiny och Battlefield, filmerna Black Panther och Pacific Rim samt reklamfilmer som Apple och Tesla står bakom.

Epic Games som äger Fortnite sedan tidigare betalade ett niosiffrigt belopp för det Uppsalabaserade bolaget. Budet landade på 801,5 miljoner kronor, enligt årsredovisningen som Breakit tagit del av.

Grundarnas aktier värda 0,2 miljarder

Teddy Bergsman och Waqar Azim grundade bolaget 2011 och vid försäljningen ägde de ungefär 27 procent av aktierna vardera. Det innebär att deras andelar var värda lite över 200 miljoner kronor, enligt tidningen.

Efter försäljningen berättade Bergman för Ny Teknik att de anställda kommer att vara kvar på bolaget efter försäljningen, då det byter namn till Polygrade Holding. Han beskrev även uppköpet som en dröm som besannats.

– Det är ett otroligt erkännande. Det som är viktigt för oss i slutänden är att vi får en positiv påverkan på datorgrafikvärlden. Nu kan vi gå från att nå tiotusentals kunder till att nå miljontals. Över en natt. Det är omskakande för mig i ordets allra mest positiva bemärkelse.

Quixel hade i snitt 22 anställda under 2019, enligt Breakit.

Quixel har byggt upp en databas med 3D-miljöer som används i bland annat dataspel.

Följ ämnen i artikeln