Polisens svar på kritiken: ”Resurserna räcker inte till”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Polischefen Jale Poljarevius tycker att kritiken mot polisen är befogad.
Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Polischefen Jale Poljarevius tycker att kritiken mot polisen är befogad.

NYHETER

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Polisen i Uppsala län för långsamma utredningar.

Polischefen Jale Poljarevius tycker att kritiken är befogad: ”I sak är det helt korrekt, vi hinner helt enkelt inte med”.

I november genomförde Justitieombudsmannen (JO) en inspektion av polisområde Uppsala och Knivsta. I rapporten, som nyligen presenterades, får polisen bland annat kritik för långsamma utredningar. Framförallt när det kommer till ungdomsärenden där lagen kräver skyndsamhet.

– I sak är det helt korrekt. Utredningen visar att vi gör ett bra inledande jobb, men att vi inte kommer i mål. Vi hinner helt enkelt inte med, resurserna räcker inte till, säger polischefen Jale Poljarevius och fortsätter.

– För det andra, om vi ser på lägesbilden har vi en kraftig ökning av brott där gärningspersonerna är under 18 år. Vi ser också att antalet rån ökar, också här bland unga. Och den här lägesbilden gäller inte bara i Uppsala, så ser det ut i stora delar av landet. Dessutom har vi många grova brott i Uppsala. Allt detta tillsammans ger en ekvation som helt enkelt inte går ihop.

Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Trots sämre resurser redovisar polisen allt fler ärenden.

Trots resursbristen – resultatet förbättrades

Samtidigt som Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Uppsala för långsamma utredningar fortsätter polisen att visa positiva siffror. Sedan 2016 har man ökat antalet redovisade ärenden varje år.

– Om man tittar på siffrorna för 2019 så ökade vi faktiskt antalet redovisade ärenden med 6,7 procent, jämfört med fjolåret, detta trots att vi har mindre resurser än tidigare år. Det är ganska intressant, säger Jale Poljarevius.

Hur ska ni göra för att öka resurserna?
– Det är på gång. Vi har tio utredare på plats idag, ytterligare åtta är på gång in. Men det hjälper tyvärr inte resultatet av den här utredningen. Som läget är just nu tvingas vi göra vissa prioriteringar – tyvärr.

Känner du att ni har stöd från regeringen?
– När det kommer till resurser, absolut. Problemet är bara att det här borde ha kommit redan 2016, då hade det sett bra ut nu. Vi ligger efter helt enkelt. Men trots bristen på resurser så tar vi åt oss av kritiken och vi ser över vilka förbättringar vi kan göra just nu.

Utredare vittnar om en ohållbar situation

Aftonbladet har varit i kontakt med en av polisens utredare som vittnar om någonting som liknar ett kaos.

– Kaos är nog inte rätt ord, det är faktiskt helt åt helvete. Vi har fullt med pågående ärenden, och nya kommer hela tiden. Men vi saknar riktiga utredare. Vi har fått in tio nya som ska jobba med utredningar, och de saknar helt erfarenheter av det här jobbet, säger utredaren, som dock vill vara anonym, till Aftonbladet.

Tvingas ni prioritera bort många brott?
– Vi har ingen möjlighet att sitta och vänta på att någonting ska hända, så vi tvingas prioritera bort vissa saker, även grova brott får vi lägga åt sidan.

När Jale Poljarevius får ta del av den interna kritiken så kan han bara hålla med.

– Ja, tyvärr är det så illa. Jag är jätteglad att vi har lyckats få in tio nya utredare. Men jag säger till dig som jag sa i en radiointervju för några dagar sedan, det kommer att ta tid att innan de är igång på allvar. De borde ha kommit in mycket tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE