Henrik testades positivt för corona – efter 12 symtomfria dagar

Uppdaterad 2020-03-27 | Publicerad 2020-03-26

Henrik Tidefjärd blev smittad av coronaviruset efter en skidresa i Österrike.

Efter två veckor i karantän, och 12 dagar utan symtom, tog han ett nytt test.

Provsvaret var, återigen, positivt.

– Lite läskigt är det, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Henrik Tidefjärd från Eskilstuna som bor i Berlin. I början av mars åkte han skidor i Tyrolen. Två dagar efter att han kom tillbaka från Alperna vaknade han upp med lätt feber och hosta. Henrik stannade hemma från jobbet och fick direkt testa sig.

– Sent på kvällen den 10 mars ringde läkaren mig och sa att jag hade corona. Då satte jag mig direkt i hemkarantän och isolerade mig från omvärlden, säger Henrik.

Bara två dagar senare var Henrik helt symtomfri och mådde bra igen. Men han satt kvar i karantän fram tills i måndags, då två veckor hade passerat.

– Då var det egentligen fritt fram för mig att gå tillbaka till jobbet. Men jag tog beslutet att ta ett extra test, för att vara helt säker, säger Henrik.

Efter två veckor tog Henrik ett extra test. Det visade att han fortfarande hade corona.

Två positiva test

Efter att testet togs blev han uppringd av flera läkare. Det visade sig nämligen att testet av positivt.

– Om jag inte hade tagit testet skulle jag varit en fri man. Nu fick jag besked att jag skulle sätta mig i ytterligare två veckors karantän. Det blir dubbelt upp för mig, säger Henrik.

Henrik blev smittad på skidresan i Österrike.

Enligt honom visar det här att de råd som ges i dag angående coronaviruset inte stämmer.

– Det galna med det här är att folk får avsluta sin karantän och återgå till sitt normala liv utan ett avslutande test. Bevisligen kan man ju fortfarande ha coronaviruset, säger Henrik.

– Eftersom det i nuläget inte kan göras några tester på antikroppar kan myndigheterna inte bevisa om jag fortfarande smittar eller inte, bara att jag fortfarande har corona.

Hur känns det nu med ytterligare två veckor i karantän? 

– Jag klarar mig. Men den här regeln att det räcker med 48 symtomfria timmar kan man ju bara glömma.

Professor Agnes Wold.

Agnes Wold: Troligtvis låga värden

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi. Enligt henne går det inte att säga med bestämdhet hur det förhåller sig i Henriks fall. 

– Troligtvis är det en liten dos viruspartiklar kvar, som ändå har gett utslag. Men det kvantitativa värdet vet man inte i sådana här test. Men visst, lite läskigt är det, säger hon.

Kan Henrik i det här fallet fortfarande smitta andra?

– Ja. Men jag skulle tro att det rör sig om väldigt låga nivåer. Så exakt hur smittsam han är blir svårt att säga. Ju mer sjuk du är, desto mer virus utsöndrar du.


PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen