Branden i Notre-Dame

Arkitekter ska tävla om Notre-Damespira

Av: 

TT

NYHETER

Spiran kollapsade i branden som bröt ut i kyrkan.

Nu meddelar Frankrikes premiärminister Edouard Philippe att man kommer anordna en arkitekttävling för att rita en ny kyrkospira till Notre-Dame.

Målet med tävlingen är enligt Frankrikes premiärminister Edouard Philippe att skapa en ny spira som är anpassad till dagens teknik och utmaningar.

– Den internationella tävlingen kommer att ge oss möjlighet att ifrågasätta om vi ens ska återskapa spiran, säger Philippe och tillägger att spiran uppfördes på kyrkan först på 1800-talet.

En tuppstaty i koppar som satt högst upp på spiran har hittats och trots att fågeln är illa tilltygad kommer den att kunna återställas, uppger en källa från kulturdepartementet för tidningen Le Parisien.

– Tuppen är räddad, säger personen till tidningen.

”Otroligt men sant”, skriver Jacques Chanut, ordförande för franska byggförbundet på Twitter.

Flera brandmän rusade in i kyrkan för att rädda några av de ovärderliga föremål som riskerade att förstöras i branden som bröt ut i måndags. En bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona uppges ha räddats, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Andra statyer hade sedan tidigare flyttats på grund av en renovering av kyrkan.

Påve Franciskus hyllade under ett tal i Vatikanen brandmännen och räddningsinsatsen.

– Hela kyrkan vill tacka alla dem som gjorde allt de kunde, till och med riskerade sina liv, för att rädda basilikan, sade Franciskus.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Miraklen i Notre-Dame – efter branden

ÄMNEN I ARTIKELN

Branden i Notre-Dame

Notre-Dame

Paris

Frankrike

Påve Franciskus