Guldläge på myren – plockare efterlyses

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-07-17

Hjortrontillgången väntas bli god i år. Arkivbild.

Det ser ut att bli gott om hjortron på myrarna i år, men de utländska plockarna är desto färre. Hittills har drygt 3 300 ansökt om arbetstillstånd för bärplockning, jämfört med över 6 100 under förra året.

– Vi försöker få i gång de svenska plockarna, de har varit frånvarande i 20–30 år, säger Ulf Hagner, talesperson för Svensk Bärnäring.

Bärsäsongen står för dörren, skogens guld beräknas vara redo att börja plockas i södra Norrland om ungefär en vecka.

– Det kommer bli en bra hjortronskörd. Rapporterna är positiva från hela Norrland och fjälltrakterna, det ser fint ut på myrarna, säger Ulf Hagner.

När det gäller blåbärsskörden, som ligger längre fram i tiden, är det lite osäkrare. Men troligen blir det hyfsad skörd även där, menar Hagner. Huvudbryet är vem som ska plocka alla bär. Pandemin och de reserestriktioner som följt i dess spår har lett till att färre sökt arbetstillstånd i Sverige för bärplockning.

"Otroliga proffs"

I början av året räknade Migrationsverket med 7 000 ansökningar till bärsäsongen, efter rekordnoteringen på över 6 100 ansökningar under förra året. Men fram till den 16 juli hade 3 370 ansökningar kommit in till myndigheten, varav 2 869 hittills beviljats, uppger Migrationsverket för TT.

Sedan den 4 juli, då regeringen lättade på inreserestriktionerna till Sverige, är det möjligt för thailändska medborgare att resa hit, och thailändarna står för majoriteten av de ansökningar som Migrationsverket fått in. Men nivåerna är långt ifrån ett normalt år och bärnäringen saknar den arbetskraft som vanligtvis förser den med hjortron, blåbär och lingon. I år ställer man inte i ordning de anläggningar som man under normala år har för att inackordera den utländska arbetskraften.

– Det är ledsamt både för oss och för plockarna. Det är otroliga proffs och jobbar effektivt, 80 procent av bären kommer den vägen, säger Ulf Hagner.

Försöker locka

Bärföretagarnas strategi är därför att locka svenska plockare ut i skogarna. Förr i tiden var inkomsterna av bärplockning sommar och höst ett vältillkommet tillskott i hushållskassan för många svenskar, men nu plockar de flesta som rör sig ute i skogen främst för husbehov.

I år kan priserna bli höga och fler än vanligt går arbetslösa på grund av krisen – goda skäl att ge sig ut i skogarna, anser bärföretagarna.

– En duktig plockare kan få ihop 1 000 till 2 000 kronor om dagen. Varför inte gå ihop ett gäng, hyra en minibuss och sticka ut och plocka bär, det kan man tjäna fina pengar på, säger Ulf Hagner.

Han vill gärna se ett förenklat regelverk för att gynna bärnäringen. I dag måste man skatta om inkomsten från bären överstiger 12 500 kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln