Smittutbrott på Hurtigruten – besättning i karantän ombord på båten

Publicerad 2020-07-31

Fyra anställda ombord på ett av Hurtigrutens fartyg har bekräftats smittade med covid-19.

Besättning och passagerare sätts i karantän.

Totalt ska det röra sig om 337 personer.

– Vi följer situationen fortlöpande, så får vi se hur vi ska agera, säger Gunnar Wilhelmsen, kommunordförande i Tromsø till VG.

Det var under fredagsmorgonen som Hurtigrutenfartyget MS Roald Amundsen ankom till hamnen i Tromsø, Norge.

Fyra personer från besättningen har under dagen testats positivt för Covid-19, någon som Hurtigruten meddelar i ett pressmeddelande.

De fyra isolerades ombord på båten för flera dagar sedan. Då på grund av annan sjukdom. När fartyget ankom till Tromsø, blev de rutinmässigt testade för coronasmitta. Efter de positiva provresultatet är de inlagda på Universitetssjukhuset i Nord-Norge (UNN).

Besättningen ska testas ombord

Hurtigrutens kommunikationschef Rune Thomas Ege säger i pressmeddelandet att man har kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommun, UNN, samt andra lokala och nationella resurser.

MS Roald Amundsen är nu isolerat och besättningen ombord, bestående av 160 personer, kommer samtliga att testas för covid-19.

Under en presskonferens bekräftar Kathrine Kristoffersen, överläkare i Tromø kommun, att att delar av besättningen testats positivt för coronaviruset, och att man med anledning av detta vidtar en rad åtgärder. Utöver personalen kontaktas de 177 passagerare som ska ha befunnit sig ombord på båten.

– Vi har satt besättningen i karantän ombord på båten. Vi har också i samband med nationala myndigheter för infektionskontroll, beslutat att informera alla passagerare som varit ombord på fartyget, att de också måste sättas i karantän, säger hon.

– Vi skickar också ut team från vårt coronacenter som ska testa besättningen ombord på båten.

Hurtigrutenfartyget MS Roald Amundsen

”Vi har i nuläget inte full översikt”

Just nu arbetar man med att kontakta de som rest med fartyget den 17 och den 24 juli.

– Utmaningen är att nå dem som inte bor i Tromsø kommun, säger Gunnar Wilhelmsen, kommunordförande i Tromsø till VG.

Wilhelmsen säger också att de i nuläget inte har full översikt, men att de förbereder sig på att behöva hjälpa personer som inte är hemhörande i kommunen.

– Vi följer situationen fortlöpande, så får vi se hur vi ska reagera under eftermiddagen, säger han till tidningen.

Hurtigrutenfartyget MS Roald Amundsen

ANNONS