Därför är Trumps nya avtal med Förenade Arabemiraten och Israel historiskt

Publicerad 2020-08-13

Avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten syftar till att ”normalisera relationen” som varit ansträngd sedan staten Israel grundades.

För Donald Trump, som medlat mellan länderna, är avtalet en stor diplomatisk seger.

”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att främja fred i Mellanöstern” står det i ett uttalande underskrivet av de tre ländernas ledare.

Abrahamavtalet, som det nya avtalet kommit att kallas, har fått sitt namn från stamfadern som binder samman regionens tre viktigaste religioner – islam, judendom och kristendom.

Det är det tredje fredsavtalet i historien mellan en arabisk stat och Israel, och det första avtalet sedan 1994, då Jordanien slöt avtal med Israel. Detta har däremot Jordanien kommit att vilja omförhandla under senare år och inte förnyat. Innan Jordanien var Egypten det första landet som slöt fred med Israel, 1979.

Fördöms av Palestina

Avtalet tillkännagavs genom ett gemensamt uttalande mellan USA:s president Trump, Israels premiärminister Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed.

Den centrala punkten i avtalet innebär att Förenade Arabemiraten och Israel hädanefter ska ha en fullkomligt normaliserad relation. Länderna väntas utbyta ambassadörer inom kort.

Gällande konflikten mellan Israel och Palestina innebär Abrahamavtalet att Israel inte längre ska annektera andra staters land, förutom områden som president Trump tillåter enligt fredsvisionen som han presenterade tidigare i början av året.

Det nya avtalet är en diplomatisk seger för Trump.

Palestina har inte bara fördömt Trumps fredsvision utan även bojkottat förhandlingar relaterade till den.

Kritiker menar att fredsvisionen, som ligger till grund för stora delar av Abrahamavtalet, inte alls tagit hänsyn till samtliga parters önskemål och krav.

Trump gick emot världssamfundets uppmaningar när han i slutet av 2017 erkände Jerusalem som Israels huvudstad, något som släckte många palestiniers hopp om en eventuell tvåstatslösning.

USA har även erkänt israelisk suveränitet över de omstridda Golanhöjderna, till skillnad från resten av världen som anser det vara syriskt land under israelisk ockupation.

Stadshuset i Tel Aviv lyser i Förenade Arabemiratens färger.

Rubbar maktbalansen

För Förenade Arabemiraten innebär Abrahamavtalet möjlighet till ökad turism och handel med Israel. Direktflyg kommer tillåtas mellan Abu Dhabi och Tel Aviv. Avtalet ska enligt uttalandet från de tre staternas ledare innebära att muslimer världen över får lättare tillgång till den heliga al Aqsa-moskén och andra viktiga religiösa platser i Jerusalem.

De normaliserade relationerna ”för samman två av Amerikas mest tillförlitliga och handlingskraftiga regionala partner” och de länderna delar synen på regionens hot och möjligheter, skriver de tre statsrepresentanterna i uttalandet.

Koalitionen innebär en rubbning i områdets maktbalans, till gemensamma fienden Irans nackdel. Trumps rådgivare i bland annat frågor kring Iran, Brian Hook har kallat avtalet för ”Irans värsta mardröm”.

Vidare skriver premiärminister Netanyahu och kronprins bin Zayed att de är djupt tacksamma för Trumps hängivelse för fred i regionen och hans ”pragmatiska och unika sätt” att uppnå det.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ställer sig positiv till avtalet och har enligt en talesperson för FN sagt att han ”välkomnar alla initiativ som kan bidra till fred och säkerhet i Mellanöstern-regionen”.