Vädret värsta fienden för spansk brandinsats

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Det brandhärjade området.

Den stora skogsbranden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Tusentals evakueras efter att allt fler orter ligger i farans riktning. Hoppet ställs nu till ett kort väderomslag med svalare temperaturer.

Tv-bilderna vittnar om det svåra arbetet i terrängen på turistön. Räddningspersonal som pilar fram och tillbaka i förgrunden med ett rödgult ljus som bryter genom den tjocka röken.

Trots de till synes outtröttliga insatserna avancerar lågorna obönhörligt – hittills har 10 000 hektar slukats, enligt tidningen El Mundo.

Tvingas evakuera

I takt med att infernot rör sig vidare tvingas myndigheterna att evakuera allt fler av öns invånare, totalt 9 000 enligt spanska medier. Den våldsamma spridningen har flera orsaker. Väderförhållandena är de värsta tänkbara för brandbekämpning, med temperaturer på över 40 grader Celsius, kraftiga vindar och låg luftfuktighet. Kombinationen ger bränsle till lågorna som hittills inte verkar väja för något.

– Elden gör det den gillar allra mest, att sluka bergen, säger Federico Grillo, chef för räddningstjänsten på Gran Canaria till den lokala nyhetssajten Canarias 7.

Kan dämpa intensiteten

Trots den dystra utvecklingen finns hopp. Under gårdagen fick räddningspersonalen stöd av 278 soldater från den spanska militären och i luften surrar allt fler helikoptrar och flygplan. Dessutom väntas temperaturen falla något de närmaste dagarna, vilket kan dämpa intensiteten i lågorna. Men de mer gynnsamma förhållandena blir kortvariga – redan på söndag tror meteorologerna att värmen är tillbaka.

En tröst i mörkret är att när väl branden är släckt tror experter att naturen i bästa fall kan återhämta sig på tre eller fyra år.

Publicerad: