Man gripen för mord i Markaryd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En polis bevakar avspärrningarna runt området kring den plats utanför Markaryd där 70-åringen försvann. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En polis bevakar avspärrningarna runt området kring den plats utanför Markaryd där 70-åringen försvann. Arkivbild.

En man har gripits för mordet på en 70-årig man i Markaryd, efter det att polisen gått ut med namn och bild på två misstänkta.

Enligt åklagaren är det en av de efterlysta männen som nu gripits.

Mannen greps under tisdagseftermiddagen i östra Tyskland.

– Jag kan bekräfta att det är en av personerna som är häktad i sin frånvaro som nu har gripits i Tyskland, säger Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Växjö.

Kontakt har tagits med tysk polis för att få mannen utlämnad, något som vice chefsåklagaren bedömer som troligt. Var den andre mannen befinner sig vet man fortfarande inte.

70-åringen anmäldes först som försvunnen efter att den 31 juli inte återvänt från ett ärende inne i Markaryd. Den 10 augusti hittades han död och fyra dagar efter det häktades två män i sin frånvaro misstänkta för mord.

Polisen utreder även kopplingar till ett annat ärende i Malå i Västerbotten, mer än 120 mil från Markaryd, där en 80-årig man saknas efter en cykeltur. Den stulna bil som tillhör den mördade mannen i Markaryd ska nämligen ha setts i Malå dagarna innan 80-åringen försvann.

Även ett röstkort från 2018 med direkt koppling till mannen från Markaryd har hittats på en rastplats. Hittills finns det dock inget som tyder på att de båda männens försvinnanden skulle ha något med varandra att göra, enligt polisen.

Fallet i Malå utreds som ett människorov, vilket inte betyder att polisen tror att mannen utsatts för brott.

– Det handlar om att få tillgång till utredningsåtgärder, sade Malin Axroth, kommunikatör hos polisen i Västerbotten till TT tidigare i veckan.

Publicerad: