Krönikör kallade Greta Thunberg ”djupt störd” – nu slår hon tillbaka

”Jag är verkligen ’djupt oroad’. Var är de vuxna?”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hat på sociala medier har blivit en del av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunbergs vardag. Efter en krönika i australiska tidningen Herald Sun där hon kallas ”djupt störd” slår hon nu tillbaka på Twitter och menar att hatkampanjerna måste få ett slut.

”Var är de vuxna?”, skriver hon.

Greta Thunberg, 16, har utsatts för mängder av hat på grund av sin envetna klimataktivism. På torsdagen gick tidningen Herald Sun i en krönika hårt åt henne och hon kallades för ”deeply disturbed”.

Krönikören Andrew Bolt skriver bland annat att hon är ”en djupt störd messias från den globala uppvärmningsrörelsen”.

1 av 2 | Foto: VAN DEN BERG PETER/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ryter ifrån på Twitter

På torsdagsmorgonen kommenterade Greta Thunberg Herald Suns artikel på Twitter. Hon menar att hon har börjat att tröttna på alla hatkampanjer mot henne. Hon passade även på att ge ledarskribenten Andrew Bolt svar på tal och skrev att hon faktiskt var ”deeply disturbed”.

Jag är verkligen ”djupt oroad” över faktumet att dessa hat- och konspirationskampanjer tillåts att fortsätta och fortsätta bara för att vi barn kommunicerar och agerar baserat från vetenskap. Var är de vuxna?”, skriver hon.

Det är inte första gången Greta Thunberg har fått höra elakheter. Några jämför hennes skolstrejk med häxprocesser, andra gör narr av hennes diagnoser. Den nya vd:n på XXL Per Sigvardsson hånade henne på Facebook och skrev ”så nära downs man kan komma”. Genomgående har Sigvardsson förnekat att det är han som skrivit inläggen och menar i stället att hans konto måste ha blivit hackat

Inga sponsorer bakom båtresa

Greta Thunberg ska i mitten av augusti ta segelbåten över Atlanten till USA för att medverka vid FN:s särskilda klimatmöte i New York i september.

Men hon har fått hård kritik av ledarskribenter i flera franska liberala och konservativa tidningar. Den 18 meter långa tävlingsbåten Malizia II är nämligen sponsrad av biljätten BMW, en exklusiv båtklubb i Monaco och en schweizisk bank med kontor i skatteparadis – svartlistade av EU, något Svenska Dagbladet rapporterade om.

Greta Thunberg har i ett svar till SvD sagt att båten inför hennes resa kopplat bort alla kommersiella sponsorer. Även loggor har tagits bort.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE