Äventyrarna byggde sitt drömhotell – gick i corona-konkurs

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-05-01

De tre äventyrarna förverkligade sin dröm när de byggde och designade sitt eget hotell.

Sedan starten har hotellet bara ökat i omsättning och vid påsk skulle de inviga ett nytt spa.

Då kom coronapandemin och satte stopp för alla utländska gäster.

– Livsverk är ett ord som många använder i Sverige – men det här var verkligen vårt livsverk på alla sätt. Vi har byggt upp det från ingenting, säger en av ägarna, Henrik Holmqvist.

Redan första gången som Henrik Holmqvist och hans två kompanjoner besökte kaffestugan på Romeleåsen utanför Lund i början av 2000-talet kände de att det var något speciellt med platsen.

– Vi blev kära i den direkt. Det ligger på en skånsk bergstopp, kan man säga. Det är något som är magiskt med platsen som gör att man lämnar all stress bakom sig, säger Henrik Holmqvist.

Under de kommande åren återvände de ofta dit för att fika – och en dag fick vännerna frågan om att ta över driften av stugan.

– Vi sa ja till det på stående fot.

Då drev de ett företag i äventyrsbranschen med bland annat luftballongflygning och femkamp och de hade aldrig sysslat med hotellverksamhet. De bestämde sig för att starta ett hotell med namnet ”The Lodge”.

Henrik Holmqvist och hans två kompanjoner byggde sitt drömhotell.

– Vi hade en klar bild av vad vi ville göra med en internationell lodge och vi fick med oss fastighetsägaren på idén och började bygga, säger Henrik Holmqvist.

”Var nog naiva”

Enligt Henrik Holmqvist blev deras koncept snabbt populärt bland besökarna och de satsade bland annat på att marknadsföra sig i Danmark, vilket ledde till att många av gästerna kom över bron. Men trots att hotellet snart gick med vinst har det också varit ett krävande projekt.

– Vi var tre äventyrare som kunde ta hand om folk men vi kunde inget om att driva hotell. Vi var nog naiva i början, men vi lärde oss snabbt och hittade fantastiska medarbetare. Det har varit en otroligt hård resa, mycket magsår och tufft med ekonomin. Men det har alltid varit värt det.

De senaste två åren har de satsat på att bygga ett nytt spa med bland annat infinitypool och varm utomhuspool. Egentligen var invigningen av spaet tänkt att ske nu, i slutet av april. Men så blev det inte.

”Kändes overkligt”

För trots att The Lodge gick med vinst och var fullbokade fram till sommaren vände det över en natt, berättar Holmqvist. Han säger att det var i samband med att Danmark stängde gränserna och coronapandemin tog fart på allvar i Sverige som avbokningarna började strömma in.

På bara 10 dagar hade 90 % av alla gäster avbokat:

– Först kändes det overkligt. De senaste åren hade vi levt i en så positiv spiral och inte behövt oroa oss, vi hade bra tillväxt ekonomiskt. Tanken på att företaget skulle gå omkull var absurd till en början.

Trots det tog det inte lång tid innan konkursen stod för dörren. Enligt Henrik Holmqvist var personalkostnaderna i kombination med alla avbokningar det som blev nådastöten. Att de precis lånat pengar och satsat på byggandet av den nya spaavdelningen underlättade inte heller. Och när de egentligen skulle ha slutfört det sista arbetet med invigningen av sitt spa har nu hotellet istället gått i konkurs.

– Det är fruktansvärt. Konkurs för oss har alltid varit totalt tabu och det har inte funnits på kartan. Men samtidigt känner vi att det inte är en konkurs – det är en coronakonkurs. Det här hade ingenting med vår drift att göra.

”Konkurs för oss har alltid varit totalt tabu”, säger Henrik Holmqvist.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS