Sjuksköterskan Ebbas videodagbok – inifrån sjukhuset

”Under den absolut tuffaste perioden så hade vi psykologer hos oss två gånger i veckan”

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2020-05-04

Ebba Gyberg, 24, är nyutexaminerad sjuksköterska på infektionsavdelningen på Danderyd.

Hon beskriver långa arbetsdagar och hur mentalt påfrestande det är att se svårt sjuka människor dö framför hennes ögon – på nästan varje arbetspass.

– Jag vet ärligt talat inte hur jag kommer att hantera det här när det är över.

I den tredje delen av sin videodagbok berättar Ebba Gyberg hur intensivt och krävande arbetet är för henne och hennes kollegor. Hon beskriver hur trött hon är efter många långa jobbiga arbetspass. Hur det, även när det är en lugnare dag, kan vara tufft mentalt eftersom tröttheten och känslorna kommer ikapp.

– Det är jättemånga  som har frågat om vi får något stöd. Och det får vi.  Vi har alltid, dygnet runt, möjlighet att ringa och få krisstöd.

Undviker smittspridning

Ebba visar också upp ett tomt patientrum och berättar hur det går till när vårdpersonalen förbereder sig för att gå in till patienten. Hon visar också hur personalen sen går ut på en terrass, och vidare till ett omklädningsrum längre bort, för att undvika smittspridning.

– Här går vi ut, oavsett väder. Ibland kan det vara ganska kallt.

Besöksförbud

Ebba vårdar nu främst patienter med covid-19. Infektionskliniken på Danderyds sjukhus har cirka 40 platser och de är nästan alltid fullbelagda. De flesta har underliggande sjukdomar. Men inte alla. Åldern är blandad. Just nu är det besöksförbud på hela Danderyds sjukhus. Ebba pratar varje dag med anhöriga som är oroliga och som känner stark längtan efter att få träffa sina nära och kära.

– Jag kan inte ens föreställa mig hur tufft det måste vara att inte få hälsa på sina anhöriga när de är svårt sjuka. 

”Patienter har fått komma tillbaka från IVA”

När Ebba kommer hem från jobbet är hon trött. Men trots det berättar hon att hon är ovanligt glad efter några hårda veckor. För patienter som har varit dåliga – mår nu bättre.

– Jag har fått se flera  patienter komma tillbaka från IVA. Och att få följa deras framsteg är något som är helt ovärderligt.

Se tredje avsnittet av Ebbas videodagbok i spelaren här ovanför.