Kommunen slår ifrån sig efter bärkaoset: ”Svårhanterbart”

Publicerad 2020-08-15

Kommunen kritiseras för att inte stoppa ”bärbaronen” i Vidsel.

Han har sedan tidigare näringsförbud – men fortsätter att handla med bär och utnyttja bärplockare.

– Det är hemskt att människor blir ditlurade, man blir förbannad helt enkelt, säger kommunalrådet Tomas Egmark.

Upprörda Vidselbor har krävt att kommunen gör mer för att hjälpa de bulgariska bärplockarna som bor i de utdömda torghusen i Vidsel. Ett hundratal personer, däribland många barn, kan behöva avhysas, om inte brister med brandskydd och varmvatten åtgärdas. Men enligt Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun, saknar kommunen verktyg för att få stopp på den smutsiga handeln med bär. 

– Vi är bekymrade över det här. Det är så nytt i den här omfattningen, så det är svårhanterbart. Det enda vi kan göra från kommunen är att se till att fastighetsägaren följer bestämmelserna, säger han.

Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Socialtjänsten inkopplad

Tomas Egmark har själv varit med på en av många inspektioner i husen, och menar att det såg bedrövligt ut.

– Källaren är fuktig och full med gamla kläder och bråte, dörrar är uppbrutna, det är skräpigt och eländigt utanför. Det är riktigt illa.

Kommunen samarbetar med Kronofogden och polisen kring situationen. Socialtjänsten är också inkopplad och står beredd att hjälpa barnfamiljerna, vid en eventuell avhysning. 

Men man har inga möjligheter att skicka hem gruppen till Bulgarien, som är ett EU-land. 

Enligt Tomas Egmark är de mer vanliga thailändska bärplockarna i trakten ”enormt idoga” och håller sig mest i skogen. Coronapandemin har bidragit till att många av bärplockarna från Asien har varit svårare att få hit. 

I de utdömda husen i Vidsel bor även många barnfamiljer.

”Rättssystemet hinner inte med”

– Min gissning är att det har öppnat ett fönster för andra att komma. Det följer ju med en svans också i det här gänget som kanske inte riktigt förstått det här med mitt och ditt, säger han, angående stölderna som rapporterats i Vidsel. 

Mannen som lockat bärplockarna till de fallfärdiga husen, har förutom miljonvitet till kommunen även stora skulder och näringsförbud. Hur han ändå kan fortsätta handla med bär och organisera blåbärsplockare i kommunen, verkar ingen kunna svara på. Tomas Egmark låter nästan uppgiven när mannen kommer på tal. 

– Antagligen är det så att rättssystemet inte hinner med, han hinner fara fram och hela tiden vara några steg före.

Följ ämnen i artikeln