Foto: Adelina Storkaas

Resenärer larmar om trängsel-kaos efter skolstarten i Uppsala

Publicerad:

NYHETER

Förra veckan drog skolorna igång igen.

Och att det påverkar kollektivtrafiken vittnar flera resenärer om.

– Det är verkligen överfullt, säger Lena Johansson.

Foto: Adelina Storkaas

Det tog längre tid än vanligt för Lena Johansson, 61, att ta sig hem från jobbet i Gottsunda på måndagen. Hon lät buss nummer fyra passera två gånger innan hon slutligen trängde sig på bussen.

– Jag fick ta den tredje bussen. Och då fanns det ändå bara en ledig sittplats och det stod massor av folk i gången. Det var fruktansvärt och man höll absolut inte avstånden, säger hon.

”Det känns inte bra”

Hon tycker att UL:s skyltar som påminner om att alla ska hålla avstånd är ett hån mot dem på bussen. Hon förespråkar obligatoriska munskydd i kollektivtrafiken och särskilda studentbussar för att minska smittrisken.

Om hon kunde skulle hon inte bidra till trängseln.

– Det känns inte bra alls att åka buss. Men tyvärr är jag tvungen eftersom jag har diskbrock, kvotförskjutning och svår pollenallergi. Så jag kan inte cykla.

På UL:s Facebooksida vädjar Lena om extrabussar under eftermiddagsruschen. Likt flera andra. Men om hennes och de andra resenärernas linjer förstärks under de kommande veckorna återstår att se.

Foto: Privat
”I våras när jag skrev till UL så satte de in extraresurser vid lunchtid, mellan 11 och 14 då ingen åkte”, säger Lena Johansson.

– Resurserna är ändliga. Det är någonting som man måste ha förståelse för. Det är inte så att vi har några bussar och förare som bara står och väntar på att åka, säger Helena Klange, presschef för UL.

– Vi måste se något slags mönster innan vi sätter in extrabussar. Att en linje har mycket folk en avgång, en dag, betyder inte att det ser ut så nästa dag. Det här är lite av en läroprocess där vi ser om de extraresurser som vi satt in räcker eller om vi behöver förstärka mer. Och i så fall, var tar vi resurserna ifrån. Vi måste kanske lägga ner några linjer och flytta över resurserna till något annat. Det är det vi ser på nu när vi försöker lägga det här pusslet.

Svårt att kontrollera antalet resenärer

Enligt företagets policy ska resenärerna inte behöva sitta precis bredvid varandra under pandemin. Men det kan vara svårt för chaufförerna att styra med rådande säkerhetsåtgärder.

– Nu när resenärer släpps på och av i samma dörr så kan folk smita på även när chauffören anser att det är fullt, säger Klange.

Bussarna ska ses som fullsatta när hälften av sätena är upptagna. Men då ska minderåriga utan vuxet sällskap fortfarande släppas på. De ska aldrig lämnas kvar på hållplatsen.

– Det är en säkerhetsprincip. Föräldrarna ska veta att deras barn kommer på och det förändras inte nu, fast det riskerar att bli trångt.

Hittills har UL förstärkt en linje i Enköping efter larm om trängsel efter skolstarten.

Foto: UL
Helena Klange, presschef för UL.
Publicerad:

LÄS VIDARE