Larm om smittsam sjukdom på Roskildefestivalen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En 16-årig tjej som besökt Roskildefestivalen har smittats av epidemisk hjärnhinneinflammation, rapporterar dansk polis.

Nu finkammas festivalen för personer i riskzonen.

Det var på fredagen som den danska polisen gick ut på sin hemsida med beskedet att en ung kvinna upptäckts med meningokockinfektion i samband med sitt besök på festivalen.

Besökare framför orangea scenen på Roskilde festivalen.
Foto: Helle Arensbak / RITZAU SCANPIX
Besökare framför orangea scenen på Roskilde festivalen.

Sjukdomen är en smittsam hjärnhinneinflammation som överförs via bland annat saliv, hostningar eller nysningar. Utan behandling kan den vara dödlig, med symptom som kräkningar, förvirring, mindre blödningar och huvudvärk.

Det är sällan som människor i Sverige insjuknar. Enligt Folkhälsomyndigheten så handlar det om under hundra personer om året. Sjukdomen är dock vanlig i mellersta Afrika.

Liten risk att smittas

16-åringen behandlas för närvarande på ett sjukhus på Själland. Samtidigt har den danska styrelsen för patientsäkerhet gjort en insats på festivalen för att identifiera samtliga besökare som befinner sig i riskzonen för att ha smittats.

Målet är att sätta in förebyggande åtgärder mot sjukdomen. Den som tror sig ha smittats uppmanas höra av sig till sjukvårdstältet.

Trots risken för smitta så betonar den danska myndigheter att risken att drabbas är liten.

– Vi vill understryka att risken för att ha blivit smittad är mycket liten. Jag uppmanar festivalgästerna att ta det lugnt, att njuta av festivalen och ta hand om varandra, säger Bente Møller på Styrelsen för patientsäkerhet i ett pressmeddelande.

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE