Privata ambulansföretag klarar inte målen – får fortsätta köra

Publicerad 2020-01-30

Arkivbild.

De privata ambulansföretagen i Skåne har inte lyckas leva upp till sina åtaganden.

Trots det får de fortsätta köra patienter.

– Om var fjärde eller var femte patient inte får den vård som den behöver kan man själv räkna ut konsekvenserna, säger en ambulanssjuksköterska till tidningen Sjukhusläkaren.

För två år sedan fattade Region Skåne beslut om att ta tillbaka all ambulansverksamhet i egen regi.

Men fortfarande körs två distrikt i privat regi – nordöstra Skåne och Mellanskåne.

Även de skulle tas tillbaka, men ett av bolagen har avtal som gäller till 2023, och trots att det bolaget bara klarar av att ge 75 procent av patienterna transport inom 20 minuter (målet är att 90 procent ska få hjälp), får bolaget fortsätta att köra, uppger tidningen Sjukhusläkaren.

Ett annat annat privat ambulansföretag som klarar drygt 80 procent av uppdragen inom 20 minuter, skulle ersättas med regionens transport från 2020 – i stället har bolaget fått förnyat förtroende, och deras avtal har nu förlängts ett år.

– Om var fjärde eller var femte patient inte får den vård som den behöver kan man själv räkna ut konsekvenserna. En person med hjärtstopp som inte får hjälp inom 20 minuter får inte en rimlig chans. Det är uppenbart att politikerna känner till att man inte når målen – men de bryr sig inte om det, säger en ambulanssjuksköterska, som Sjukhusläkaren pratat med.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln