Forskning om celltillväxt gav Sjöbergpriset

TT

Uppdaterad 2020-02-04 | Publicerad 2020-02-03

Affärsmannen Bengt Sjöberg (1949–2017) donerade två miljarder kronor till cancerforskningen. Nu har Sjöbergpriset delats ut för fjärde gången. Arkivbild.

Kungliga vetenskapsakademien delar ut Sjöbergpriset 2020 till forskarna Michael Hall och David Sabatini. De har radikalt förändrat synen på cellers tillväxt, en viktig faktor vid uppkomsten av cancer, och därmed lagt grunden till utvecklingen av nya former av cancerbehandling.

Priset på en miljon dollar, motsvarande cirka 9,6 miljoner kronor, finansieras av Sjöbergstiftelsen. Den instiftades av affärsmannen Bengt Sjöberg som donerade två miljarder kronor till forskning om cancer, hälsa och miljö. Han var själv sjuk i cancer och avled 2017.

Michael Hall (född 1953 i San Juan, Puerto Rico) är professor i biokemi vid Biozentrum på universitet i Basel. David Sabatini (född 1968 i New York) är professor i biologi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Med hjälp av giftet rapamycin, med ursprung från Påskön, har de två forskarna besvarat viktiga biologiska frågor om cellernas ämnesomsättning och tillväxt.

Detta är fjärde gången som Sjöbergpriset delas ut.

Följ ämnen i artikeln