Det blir en oberoende granskning av kommunens krishantering

Publicerad 2020-05-27

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det är bra med en oberoende utredning.

En höna av en fjäder.

Så kommenterar Erik Pelling (S) utspelet från Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som på tisdagen gick ut och krävde en extern och oberoende utredning av Uppsala kommuns krishantering.

När frågan togs upp på onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen var alla partier överens.

På onsdagen röstades förslaget om en opartisk granskning igenom av en enig kommunstyrelse.

Samtidigt får de tre partierna hård kritik av kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), efter tisdagens utspel.

– Oppositionen tröttnade uppenbarligen på borgfreden och gjorde en höna av en fjäder för att plocka politiska poäng. Vi är helt överens om att hanteringen av coronakrisen ska utvärderas av en extern och oberoende aktör – och att det ska göras nu, säger Erik Pelling (S) som är nöjd med beslutet.

– Jag är glad att vi kunde fatta ett enigt beslut om det på kommunstyrelsen idag.

”En chans att förbättra oss redan nu”

Erik Pelling är nöjd att granskningen nu blir av, men är också tydlig med att ytterligare en granskning ska genomföras efter att krisen är över.

– Vi är fortfarande mitt i ett pågående krisarbete, och självklart ska det genomföras en granskning även när det här är över. Men det känns bra att vi får några friska ögon som redan nu kan se över vår hantering, så att vi också får en möjlighet att kunna rätta till eventuella brister, säger Erik Pelling och fortsätter.

– Jag är övertygad om att man kommer att hitta mycket bra som hittills har gjorts under den här krisen, och jag är oerhört stolt över det arbete som alla hittills har gjort. Men jag blir heller inte förvånad om man hittar saker vi hade kunnat göra bättre, så är det alltid, och då har vi som sagt en chans att förbättra oss redan nu.

Följ ämnen i artikeln