Polisen filmade demonstrationen med drönare – utreder våldsamma upplopp

Publicerad 2020-06-04

Demonstranterna hade tillstånd för 50 deltagare – men snabbt växte folkmassan till tusentals personer.

Under kvällen förekom enligt polisen såväl stenkastning som våldsamma upplopp och man ska nu gå igenom filmer från drönare för att identifiera brott.

– Personer har förenat gått i angrepp mot poliser och ordningsvakter, det kommer vi att titta på, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson.

Demonstrationen under parollen ”Black lives matter” i går i Stockholm hade tillstånd för 50 personer men växte snabbt.

Polisen beslutade att upplösa demonstrationen och efter det uppstod sammanstötningar med polis på ett flertal platser i centrala Stockholm:

I T-centralens biljetthall misstänks våldsamt upplopp och två personer var under natten frihetsberövade men släpptes efter åklagarbeslut. De är dock fortfarande misstänkta, enligt polisen.

På Brunkebergs torg fick poliser stenar kastade på sig, enligt Aftonbladets uppgifter.

På Karlbergsvägen hoppade personer på en polisbil, enligt Aftonbladets uppgifter. Även vid St. Eriksplan och Slottskajen har polisen misstankar om våldsamt upplopp.

Övervakade stan med drönare

Under hela kvällen cirkulerade drönare från polisen utrustade med filmkameror som dokumenterade händelserna. Filmmaterialet ska nu gås igenom av polisens utredare.

– UAF (drönare, reds. anm.) användes i går och där får vi se om det kan vara till hjälp. Sedan använder polisen också kroppskameror och det materialet får man också titta på, säger Towe Hägg.

Målet med utredningsarbetet är enligt polisen att identifiera personer som kan misstänkas för våldsamt upplopp och andra ordningsstörningar.

– Vi har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp och det kommer man att titta på utredningsmässigt för att se om det går att identifiera personer. Två personer har också gripits. De är inte längre frihetsberövade men misstanken kvarstår, säger Towe Hägg på polisen.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS