Svensk-tyskt samarbete om AI

TT:s utsända

Publicerad 2019-04-01

Robotar, 5G och artificiell intelligens (AI) är vad det pratas om på världens största industrimässa i Hannover.

Sverige och svenskt näringsliv storsatsar för att synas i mängden av företag.

Sverige är i år utsett till partnerland för Hannovermässan. Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick därför sällskap av statsminister Stefan Löfven (S) på invigningen.

Samtidigt skrev de också under ett nytt samarbetsavtal mellan Sverige och Tyskland om att utveckla hållbara bilbatterier och AI-projekt.

– Det är framtiden, säger Stefan Löfven.

Merkel berömmer

Under en rundtur fick Löfven och Merkel ett smakprov på allt som bubblar i världens ledande tillverkningsföretag just nu. De gick förbi bordtennisspelande robotar som med AI lär sig mer och mer och blir en allt svårare motståndare för sin mänskliga motspelare. Produktionsprocesser som styrs med ögonrörelser. 3D-skrivare som skriver fram kajaker.

– Det dröjde mer än 70 år innan Sverige utsågs till partnerland här, men kanske är det vid precis rätt tidpunkt nu när vi ser så omvälvande tekniska förändringar, att då välja ett land som står för innovation, samarbete och öppenhet mot framtiden, säger Angela Merkel.

Runt 160 svenska företag deltar på mässan i år, mer än tre gånger så många som ett "vanligt" år. Fem ministrar ger draghjälp, liksom prins Carl Philip. Staten och näringslivet satsar runt 16 miljoner kronor var.

Mycket pengar, men Stefan Löfven tycker att de är väl satsade.

– Det här ger möjligheter till nya ordrar och nya jobb i Sverige. Ja, det är värt det, säger han.

Visar upp sig

Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergfamiljens maktbolag Investor, är en av många svenska storbolagschefer som kommit till invigningen.

– Det går inte att resonera så, svarar han på frågan om satsningen är värd pengarna.

– Det handlar om att det från tid till annan är värt att Sverige visar upp sig och inte bara sitter hemma.

För honom, precis som för Löfven, är mässans själva storlek imponerande. 6 500 företag från 75 länder visar upp sig och 220 000 besökare väntas under veckan. Området är så gigantiskt att man lätt går 10 000 steg före lunch.

Svenska tungviktare som ABB, Ericsson, SKF, Tetra Pak, Electrolux, Investor och Vattenfall deltar, men även många små start-up-företag har bjudits in. Det öppnar upp för nya kontakter och samarbeten, vilket är den röda tråden i det Sverige vill visa upp.

– Det alla talar om här på mässan är automatisering. Att maskiner kan göra vissa arbetsuppgifter, så människor slipper göra dem. Det är stort för företagen. Jag ser det som en fantastisk möjlighet om man kopplar ihop det med vidareutbildning för individer som blir av med en del av sitt arbete till en maskin. Den ekvationen talas det mycket om, säger Jacob Wallenberg.

Få kvinnor

Förutom storleken på mässan är det även lätt att slås av hur få kvinnor som syns till. Vikten av mångfald och fler kvinnor var också något som Stefan Löfven tog upp i sitt invigningstal, och fick en spontan applåd för av den helt mansdominerade publiken.

– Ja, här finns något att göra, säger Löfven om bristen på kvinnor.

Både företag, politiker och skolor har jobbat länge med att försöka få in fler kvinnor, men inte mycket ändras.

– Jag tror att det är mycket under-ytan-normer. Det finns ett traditionellt förlegat tänk som spelar roll, säger Stefan Löfven.