Afghanska styrkor anklagas för övergrepp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
CIA-stödda afghanska paramilitära styrkor anklagas för utomrättsliga avrättningar. Arkivbild.
Foto: Musadeq Sadeq/AP/TT
CIA-stödda afghanska paramilitära styrkor anklagas för utomrättsliga avrättningar. Arkivbild.

Afghanistans paramilitära styrkor, uppbackade av USA:s underrättelsetjänst CIA, anklagas för utomrättsliga avrättningar, frihetsberövanden och urskillningslösa flyganfall som dödat civila. Anklagelserna tillbakavisas av USA.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har undersökt 14 fall av allvarliga övergrepp i Afghanistan 2017–2019, däribland en räd i Paktiaprovinsen där elva människor dödades.

"De åskådliggör ett större mönster av allvarliga överträdelser av krigslagarna, varav några gränsar till krigsbrott, som sträcker sig över samtliga provinser i Afghanistan där de här paramilitära styrkorna verkar med straffrihet", heter det i rapporten.

I flera fall har styrkornas räder, vanligtvis i talibankontrollerade områden, sammanfallit med flygräder som "urskillningslöst och oproportionerligt" dödat civila, uppger HRW.

CIA ifrågasätter rapporten och hävdar att många av påståendena troligen är felaktiga eller överdrivna. En talesperson för CIA säger att insatserna sker enligt lagen och under ett gediget övervakningssystem.

Afghanistan och USA har trappat upp användandet av paramilitära styrkor för att bekämpa talibanerna. De lyder inte under den vanliga beslutsordningen utan agerar ofta oberoende. En diplomat refererar till dem som "dödspatruller".

Afghanistans regering har avböjt att kommentera rapporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE