Försäkringskassan slår till efter rumpmassagen

”Förfärligt att man kunnat ta ut tandvårdsstöd för att göra något annat”

Publicerad 2022-10-15

Försäkringskassan reagerar starkt på 200 sekunders avslöjande om en klinik som använder tandvårdsstödet till helt andra saker än tandvård.

Tandsköterskan ger 200 sekunders reporter rumpmassage – och kallar det tandvård för att skattebetalarna ska stå för notan.

– Med stor sannolikhet blir det en polisanmälan, säger Lars Sjödin, tandvårdsexpert på Försäkringskassan.

Sedan 2019 har mottagningen i Stockholmsområdet fått 7,2 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd.

När 200 sekunders reporter besöker kliniken ägnar sig tandsköterskan bland annat åt att ”skapa energi” med sina händer över reporterns ryggslut. Tandsköterskan genomför också ett så kallat ”materialtest” genom att kasta ampuller på reporterns bröst.

I de dokument som kliniken sedan skriver för att ge till Försäkringskassan står allt upptaget som normala tandvårdsåtgärder.

– Det här är åtgärder som man använder i tandvården för att Försäkringskassan ska vara med och betala, säger tandsköterskan till reportern.

”Det är mycket illa”

– Reportaget visar fusk med tandvårdsstödet och det vill vi naturligtvis förhindra. Vi kommer att vidta åtgärder mot den här vårdgivaren, säger Lars Sjödin. Han är erfaren tandläkare och försäkringsodontologisk koordinator på Försäkringskassan.

– Det är förfärligt att man kunnat ta ut tandvårdsstöd för att göra något annat. Det är skattepengar som går till sådant de inte ska gå till. Det är mycket illa. Det finns andra patienter som behöver de här pengarna.

Lars Sjödin är Försäkringskassans främsta expert på tandvårdsstöd. ”Bedrägeri”, säger han om klinikens verksamhet.

Försäkringskassan kommer nu att kontrollera klinikens ersättningsbegäranden och leta efter mönster på att man har gjort en sak och rapporterat in något helt annat till Försäkringskassan.

– Vi agerar inte enbart på tv-inslaget, vi måste titta på ett antal ärenden. Men det här kommer med stor sannolikhet att bli en polisanmälan, säger Lars Sjödin.

Om Försäkringskassan kan styrka att tandläkaren och tandsköterskan gjort sig skyldiga till bidragsbrott eller bedrägeri kan kliniken bli avansluten.

– Då kommer deras patienter inte längre att kunna få tandvårdsstöd. Det är en risk de tar när de kör på det här sättet.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS