Jubel när ukrainska styrkor rullar in i Cherson

Zelenskyj: Cherson är vårt

Publicerad 2022-11-11

Ryska myndigheter uppger att alla soldater lämnat Cherson där ukrainska flaggor åter hissas.

Samtidigt kommer rapporter om att 20 000 soldater är kvar på fel sida floden.

– Det ligger döda ryska soldater precis överallt, säger en befälhavare till Svenska dagbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger nu att Cherson igen är under ukrainsk kontroll.

”Cherson är vårt”, säger han enligt flera medier som hänvisar till AFP.

Medan Cherson-borna väntade på att de ukrainska styrkorna skulle rulla in i staden hissades den ukrainska flaggan.

Efter nio månader under rysk ockupation hade de all anledning att fira. De har fått utstå utegångsförbud, varubrist, krigsföring av partisaner och en intensiv kampanj för att tvinga dem att bli ryska medborgare.

När soldaterna väl rullade in togs de emot med kramar - och snabbt hissades de i luften samtidigt som invånarna skanderade ”Slava Ukraini”.

Lika ljuv som framförflyttningen av trupperna är för Ukraina, lika bitter är den för Vladimir Putin som deklarerade Cherson som en del av Ryssland för mindre än en månad sedan.

Volodymyr Zelenskyj.

Svenska dagbladet har pratat med den ukrainske befälhavaren Alex Gorgan, som har blandade känslor inför reträtten.

– Kontrasten är nästan smärtsam. Det är fantastiskt när människor rusar fram och kramar om oss när vi kommer in i byarna. Befriade efter många hemska månader. Men samtidigt gör det ont att se alla dessa döda ryssar som blivit kanonmat, men inte hade behövt dö i detta vansinniga krig, säger han till tidningen.

”Döda ryssar överallt”

Det var i morse som den statliga nyhetsbyrån Tass rapporterade att den ryska evakueringen av Cherson är klar, med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartements talesperson Igor Konashenkov.

Enligt honom har samtliga ryska styrkor och all utrustning tagits över floden Dnepr. Beskedet kommer samtidigt som Ukraina återtagit 41 byar och samhällen under offensiven söderut.

I samband med den ryska reträtten kollapsade den viktiga Antonovskyjbron som sträcker sig över floden. Enligt ryska medier sprängdes delar av bron efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka.

På vägen mot Cherson har de ukrainska styrkorna bevittnat någonting som verkar vara en kaosartad flykt – där ryssarna förstört allt som kommit deras väg.

– Vi är chockade. Djupt chockade. Det ligger döda ryska soldater precis överallt. En del har varit döda i några dagar, andra i veckor. Kropparna har bara lämnats där. Det är fruktansvärt, säger han till Svenska dagbladet.

Försvarsdepartements talesperson Igor Konashenkov.

20 000 fast på fel sida bron

Ryska reportrar publicerade bilder på den förstörda bron i sociala medier.

”Det finns inga ryska soldater på andra sidan floden. Det ser ut som att fienden inte har nått bron från andra sidan ännu” skriver krigskorrespondenten Sasja Kots enligt BBC.

Från ukrainskt håll kommer uppgifter om att ett stort antal ryska soldater nu är fast på ”fel sida” den sprängda bron. The Guardian rapporterar att omkring 20 000 ryska soldater är fast på den västra sidan av floden.

Serhiy Khlan, vice chef för det regionala rådet i Cherson, säger på en presskonferens att många ryska soldater inte kunnat lämna staden. Enligt honom kan många soldater därför ha bytt om till civila kläder.

Trots evakueringen har Rysslands syn på Cherson inte förändrats. Enligt Dmitrij Peskov ser man fortfarande staden som ”en del av Ryssland”.

– Det finns inga förändringar i det och det kommer inte att förändras, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS