Ryssar lämnar landet – dygnslånga köer vid gränsen

Publicerad 2022-09-24

Människor flyr Ryssland efter Putins besked om delvis mobilisering.

Vid gränsen köar människor i dygn för att i desperation ta sig ut ur landet, skriver The Guardian.

– Till slut blev jag desperat, säger Oleg.

Tidigare i veckan kom beskedet att 300 000 ryska soldater ska kallas in efter att presidenten Vladimir Putin beordrat en delvis mobilisering.

Beskedet innebär att så kallade reservister kallas in, eftersom den ryska militären behöver fler soldater vid sidan av de inkallade yrkessoldaterna.

Men inkallelseordern har skapat oro i Ryssland och nu bildas långa köer vid landets gräns. Tidningen The Guardian skriver att vissa människor köar i över 24 timmar för att i desperation lämna landet.

Köer mellan Ryssland och Finland, fredagen den 23 september.

”Blev desperat”

Oleg är en av dem som tagit sig över gränsen. På torsdagen berättade Oleg om hur han skulle ta sig till gränsen för att sedan fortsätta till Kazakstan. Han säger att han väntat över sju timmar innan han kunde ta sig ut ur Ryssland.

– Till slut blev jag desperat. Men det var värt det, säger Oleg till The Guardian.

Vägarna vid gränsen till Kazakstan och Mongoliet kryllar vanligtvis inte av människor, utan står ofta relativt öde. Men nu har det kommit en tillströmming av ryssar och köerna rapporteras vara långa.

Expert: Kommer bli svårt att mobilisera

Länder som Tyskland och Frankrike har öppnat för att ta emot ryssar som nu lämnar landet.

– Många ryssar som nu är på väg att kallas in vill inte vara en del av det här kriget. Det är ett gott tecken, uppger en talesperson för tyska regeringen.

– Det måste finnas en väg ut för ryssar så att de kan ta sig till Europa och även till Tyskland.

Samtidigt som vissa länder öppnade upp för ryssar stängde andra. Polen meddelade i veckan att de stänger gränsen för flyende ryssar. Även Litauen och Estland fattade liknande beslut.

Ryssland har sedan kriget i Ukraina startade haft problem med att utbilda nya soldater men även problem med militär utrustning. Den ryska militären har tidigare valt att dra tillbaka sina styrkor i Ukrainas motoffensiv med förklaringen att det handlade om ”omprioriteringar”.

Nyligen erkände Kreml för första gången ett ryskt nederlag.

– Det kan leda till början av ett krig på riktigt, har en rysk högt uppsatt politiker tidigare sagt till The New York Times.

ANNONS