Förlorar 500 soldater om dagen – lyckas inte vända utvecklingen

Publicerad 2022-10-03

500 ryska soldater dör varje dag i Ukraina för närvarande.

Det hävdar den danske senioranalytikern Jacob Kaarsbo.

– Dessvärre är detta vad man på militärspråk kallar en köttkvarn, säger han.

I en intervju med danska TV2 är Jacob Kaarsbo, senioranalytiker på Tænketanken Europa och tidigare chefsanalytiker vid danska Forsvarets Efterretningstjeneste, mycket förvånad över att ryssarna inte lyckades behålla greppet om staden Lyman, som ukrainarna intog i helgen.

– Ryssarna har inte den kapacitet som behövs. De saknar stridsvagnar, pansarbilar och har mycket sårbara försörjningslinjer, som ukrainarna gradvis har kunnat attackera allt hårdare, säger han till danska TV2.

En ukrainsk soldat på ett utbränt ryskt stridsfordon.

”Har momentum”

Kaarsbo menar att ryssarna är slutkörda, saknar materiel och att de därför inte kan ändra situationen.

Särskilt inte eftersom ukrainarna samtidigt har fått stora mängder modern militärmateriel från EU- och Nato-länder och använt den på ett smart sätt.

– Ukrainarna har momentum, och det ser inte ut som att ryssarna kan stoppa det, säger han.

Dåligt utbildade och rustade

Inte bara vid Lyman i Donetsk-området har ukrainarna framgångar, utan också i Cherson-området längre söderut, där de kunnat försvaga de ryska försörningslinjerna med hjälp av Himars-missiler.

De nya ryska trupperna som sätts in är dåligt utbildade och rustade. Det har lett till extra höga förluster senaste veckan: över 500 ryska soldater har mist livet dagligen, uppger Jacob Kaarsbo.

LÄS VIDARE