Natochefen ska resa till Turkiet

Publicerad 2023-06-01

Natochefen Jens Stoltenberg kommer att resa till Turkiet inom kort.

Där ska han bland annat diskutera Sveriges Natoansökan.

– Jag pratade med Erdogan i förra veckan och jag besöker Turkiet snart igen, säger Stoltenberg på utrikesministermötet i Oslo.

Följ ämnen
Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ska åka till Turkiets huvudstad Ankara för att diskutera Sveriges Natoansökan med president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar norska medier.

Exakt när Stoltenberg ska resa till Turkiet är inte känt men det ska ske inom en nära framtid.

Sveriges ansökan har ännu inte godkänts.

Inget datum satt

På tisdagskvällen twittrade Stoltenberg där han skrev att han hade gratulerat Erdogan till valsegern – och nämnde Sveriges Natoansökan.

"Vi diskuterade nyckelfrågor inför det kommande Nato-toppmötet i Vilnius, fortsatt stöd till Ukraina och ro i land Sveriges Natomedlemskap", skrev Stoltenberg.

Något datum för mötet har ännu inte satts men Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt att det är realistiskt att Sverige går med i försvarsalliansen i juli.

– Vi gör bedömningen att nu måste vi sikta på Vilnius och vara fokuserade på den frågan. Vi har inte tid med några sidodiskussioner om möjliga utfall och så vidare, av den enkla anledningen att det drar ju bort uppmärksamheten från det centrala, säger Billström.

Stoltenberg har även sagt att den nya terrorlagstiftningen i Sverige, som trädde i kraft den 1 juni i år, har gjort skillnad för Natoansökan.

Jens Stoltenberg och Recep Tayyip Erdogan.

Följ ämnen i artikeln