Regionerna om Astra-oron: ”Finns de som är mindre villiga”

Publicerad 2021-04-13

Turerna kring Astra Zenecas coronavaccin har gjort en del invånare oroliga och tveksamma.

Trots att man inte får välja vaccin, finns det de som aktivt avstår just Astras, uppger flera regioner för Aftonbladet.

– Vi har märkt att det finns ett antal som är mindre villiga att ta det. Dock är det inte särskilt många, säger Region Värmlands vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Sedan den 25 mars rekommenderas Astra Zenecas coronavaccin enbart för personer som är 65 år eller äldre.

För yngre personer är det fortfarande pausat, sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, tidigare angett att blodproppar med låg nivå av blodplättar borde klassas som en mycket sällsynt men allvarlig biverkning kopplat till vaccinet.

Astra Zenecas vaccin väcker viss oro hos en del invånare.

Folkhälsomyndigheten utreder fortfarande om det finns anledning att ändra de nuvarande rekommendationerna.

– Vi vet att Astra Zenecas vaccin skyddar mycket bra mot risken att bli svårt sjuk och även avlida för den som smittas av covid-19. Samtidigt måste rekommendationerna om hur vaccinet ska användas vara utformade så vi använder alla vaccinerna så säkert och effektivt som möjligt, har Sören Andersson, enhetschef vid FHM, tidigare sagt.

Sören Andersson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

En del oro och tveksamheter

Turerna kring Astra Zenecas vaccin har varit flera sedan godkännandet, vilket har gjort en del tveksamma till om de vill ha vaccinet – trots att man enligt Folkhälsomyndigheten inte får lov att välja.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera av landets regioner och ställt frågan om de har märkt av att invånarna är tveksamma till att ta just Astra Zenecas covidvaccin.

– Det finns en oro för att ta Astras vaccin och de som absolut inte vill ha det. Men det finns även de som gärna tar det, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

– Även om allvarliga biverkningar är väldigt ovanligt så blir det allvarligt för den som drabbas och det måste man ha respekt för.

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Även Region Skåne har fått signaler om att det finns en viss oro bland en del, men konstaterar att det inte är något stort problem.

Samma sak gäller i Region Värmland.

– Vi har märkt att det finns ett antal som är mindre villiga att ta Astra Zeneca-vaccinet. Dock är det inte särskilt många, säger vaccinsamordnaren Anders Nordmark.

Pia Näsvall, vaccinsamordnare i Region Norrbotten, säger att regionen får en del frågor kring Astras vaccin, men att bilden är att det är väldigt få som är tveksamma.

– Det som skrivs och informeras kring eventuella biverkningar skapar förstås viss oro, men framförallt många frågor som oftast kan besvaras och man känner sig lugnad sen.

Stor efterfrågan

I Region Sörmland finns inga större funderingar, konstaterar regionens pressansvarige Fredrik Gustavsson.

– Vi har stor efterfrågan på alla tre typer av vaccin och är transparanta med vilka vacciner som erbjuds på de olika enheterna och mottagningarna.

Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Region Örebro, säger att man i nuläget inte redovisar vilket vaccin man bokat, men att de har noterat att en del invånare som bokat vaccinationstid sedan väljer att avstå.

– Men det är inget större problem. Vi är också väldigt tydliga med att det är ett erbjudande om vaccination och inte ett val, samt att bristsituation råder.

På frågan vad hon tror gör att en del invånare känner oro svarar hon följande:

– Orsaken är självklart turerna och diskussionerna runt AZ-vaccinet, men det gäller att hålla perspektivet av att vi befinner oss i en pandemi där sjukdomen och dess konsekvenser är mycket allvarliga.

Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare Region Örebro.

Även Cornelia Orhagen Brusmark, vaccinsamordnare i Region Jämtland Härjedalen, kan konstatera att man har fått en del avbokningar.

– Jag uppfattar att det handlar om oro för de sällsynta möjliga biverkningar som har diskuterats intensivt i media. Det är självklart svårt att göra bedömningar av vilken information man ska lita på och hur stor risken/nyttan är för just mig.

Nöjda med informationen

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, konstaterar att de allra flesta invånarna är nöjda med den information och de förklaringar som gått ut från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

– Men det finns naturligtvis några få som är skeptiska och ett fåtal som har vänt och gått hem när dom fått veta att det är Astras vaccin som de ska få. Men i det stora hela är det inget stort problem.

I Region Stockholm är intresset för vaccinationerna stort, samtidigt som man kan konstatera att det är fler frågor kring Astras vaccin, jämfört med Pfizers och Modernas.

– Det finns signaler om att vissa också tackar nej, men de verkar vara ganska få, säger regionens pressansvarige Erik Magni.

Samma sak gäller i Region Västra Götaland.

– Visst förekommer det att man tackar nej till olika vaccin, så även till Astra, men övervägande har vi en mycket god vaccinationsvilja, säger vaccinsamordnaren Kristine Christiansen Rygge.

Fåtal som tackat nej

Även i Region Västernorrland är vaccinationsviljan god.

– Vi har bara ett fåtal som tackat nej till Astras vaccin när de kommer för vaccination men vi märker ingen uttalad motvilja, säger vaccinsamordnaren Karin Sellgren.

Samma sak gäller i Region Blekinge.

– Vi har enbart ett fåtal fall rapporterade där man inte vill ha Astra Zenecas vaccin, säger biträdande vaccinsamordnare Henrik Magnell.

Vaccinationskö till Stockholmsmässan i Älvsjö.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen