Dahlgren: Behöver lyssna mer på medborgarna

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-05-10

EU-minister Hans Dahlgren (S) tonar ned förväntningarna inför "framtidskonferensen". Arkivbild.

Har människor för liten möjlighet att påverka vad politikerna gör i Bryssel? Ja, verkar svaret vara. Därför inleds nu konferensen om EU:s framtid. Men den kommer inte att mynna ut i några konkreta beslut.

Konferensen som säger sig ta sig an hela EU:s framtid går ut på att öka delaktigheten i politiken och låta människor göra sina röster hörda.

Människor bjuds in till digitala plattformar där de kan dela med sig av förslag och synpunkter.

Så kallade medborgarpaneler representerade utifrån geografiskt ursprung, kön, ålder, socioekonomiska bakgrund och utbildningsnivå ska diskutera olika ämnen. Och olika fysiska och digitala decentraliserade evenemang ska ordnas av både organisationer och myndigheter.

– Vi behöver lyssna mer på medborgarna. Det är inte så att de som arbetar med EU-politik inte har lyssnat alls på medborgarna hittills, men det finns mer att göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.

Åtgärda klimatkrisen

Konferensen genomförs under ledning av de tre EU-institutionerna – företrädda av Europaparlamentets talman, rådets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande – vilka fungerar som gemensamt ordförandeskap.

Frågorna ska kunna diskuteras "förbehållslöst och utan att omfattningen begränsas till på förhand fastställda politikområden."

Hans Dahlgren tror att två ämnen kommer att dominera.

– Jag får till mig ett tydligt budskap i två frågor: Vi måste lösa klimatfrågan och det andra är att vi måste ta värderingsfrågorna på allvar. När vi ser att uppslutningen bakom de demokratiska principerna svajar i olika delar av Europa, då måste vi göra något åt detta, säger han och fortsätter:

– Och vi måste inte bara prata om att vi har en klimatkris, vi måste också åtgärda den.

Inget beslut

Konferensen kommer att landa i ett sammanfattande, rekommenderande dokument. Men det blir inga konkreta beslut. Hans Dahlgren framhåller att konferensen inte är ett beslutsforum som tar över den vanliga ordningen inom EU. Han tonar ned eventuella förhoppningar.

– Det är väldigt viktigt att vi inte skapar några förväntningar om att det här är ett nytt sätt att få vara med och bestämma och sedan kan vi inte motsvara sådana förväntningar. Det är bättre att lova för lite och hålla för mycket än tvärtom.

Frågan om de demokratiska principerna har också kretsat kring om det ska vara möjligt att utesluta ett land ur EU, men det tycker inte Hans Dahlgren.

– För egen del tycker jag det är fel väg att gå, att utesluta ett land ur i unionen. Jag menar att vi inte ska ge upp hoppet om att människorna i de här länderna kommer att tycka att landet bör ta en annan inriktning.