Aftonbladet sänder slow-tv från det isländska vulkanutbrottet

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-03-27

Fredagen den 19 mars vaknade en vulkan till liv vid Fagradalsfjall på Island.

Det är det första utbrottet på drygt 800 år på Reykjaneshalvön.

Aftonbladet kan nu visa livebilder från den aktiva vulkanen.

Utbrottet pågår nära dalen Geldingadalur i Fagradalsfjall på Reykjaneshalvön på sydvästra Island, cirka 30 kilometer från huvudstaden Reykjavík.

Vulkanutbrottet började på kvällen, fredagen den 19 mars, och ingen vet hur länge det kommer att pågå. Det kan handla om dagar – eller veckor enligt experter.

Området är ett lavafält, känt för sin vulkaniska aktivitet. Bland annat finns här en av Islands största turistattraktioner, Blå lagunen, där turister badar i svavelosande vatten uppvärmt av vulkanerna.

Det senaste kända vulkanutbrottet på halvön skedde för 800 år sedan på 1200-talet.

Rök och lava strömmar upp ur jordens inre.

Visar livebilder på vulkanen

Islands public service-bolag Rúv sänder live från den aktiva vulkanen vid Geldingadalur och nu kan även Aftonbladet visa deras bilder direkt från utbrottet.

I Sverige har intresset för slow-tv varit stort. SVT:s ”Den stora älgvandringen” hade över 3,25 miljoner tittade timmar och livebilder från när guldbron i Stockholm anlände engagerade många tittare.

Hur länge livesändningen från den isländska vulkanen kommer att pågå är i nuläget oklart. 

Ingen risk för fler stora skalv

Inga materiella skador har rapporterats, men myndigheterna varnar för vulkangaser och folk uppmanas att inte röra sig i närheten av den ilskna vulkanen.

Flera vägar i området har varit avstängda, bland annat motorvägen till flygplatsen Keflavik, men flytrafiken har inte stoppats.

Enligt Kristín Jónsdóttir, koordinator för jordbävningsfara vid Islands meteorologiska organisation IMO, har över 50 000 skalv noterats i området de senaste veckorna. Det har tolkats som ett tecken på att vulkanerna i området vaknat.

Följ ämnen i artikeln