Här går vaccineringen sämst i landet

Så är läget med första och andra dosen i din region

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-06-07

I Åsele har nästan 70 procent fått sin första spruta. Samtidigt har inte ens en tredjedel av göteborgarna vaccinerat sig.

Det innebär att kommunen är sämst av landets 290 kommuner på att vaccinera.

– Vi har gjort så gott det går, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland.

Allt fler svenskar har fått vaccinera sig med både den första och andra covidsprutan. Nu har snart hälften av alla över 18 år fått en första dos och över en femtedel är fullvaccinerade med två doser.

Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika delar av landet. Gävleborg leder vaccinationsligan med 55 procent vaccinerade med första dosen, tätt följt av Kalmar på 54 procent.

Men flera regioner halkar efter visar Folkhälsomyndighetens statistik. Sämst går det i storstadsregionerna Stockholm (43 procent) Skåne (42) och Västra Götaland (42).

Har yngre befolkning

Även på kommunnivå är skillnaderna stora. I Åsele kommun i Västerbotten har nära två tredjedelar av kommunens invånare, 68,8 procent, fått sin första spruta när sommarsemestern står för dörren. Det kan jämföras med Göteborgs kommun där bara 32,2 procent, knappt en tredjedel, fått en första dos. Bara något högre andel än de som fått två doser i Åsele.

Enligt Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, handlar det delvis om en storstadseffekt. Andra kommuner i regionen har en högre vaccinationsgrad. I Sotenäs är 60 procent vaccinerade.

– Göteborg har en lägre genomsnittsålder än andra kommuner i Västra Götaland och vi vaccinerar ju de äldsta först så vaccinet prioriteras till dem, säger hon.

”Vi har gjort så gott det går”, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland.

”Har gjort så gott det går”

Den långsamma takten beror framför allt på brist på vaccin, enligt Rygge. Regionen har en kapacitet för ungefär 200 000 i veckan, men vaccinerar bara omkring hälften av det, enligt vaccinationssamordnaren. Vårdgivaren Kry vittnar i GP om vaccinationscenter som står tomma för att de inte får något vaccin.

– Det är inget fel på vaccinationsviljan men vi måste använda det vaccin vi har till dem med högst ålder. För att komma ikapp i Göteborg skulle vi behöva mycket mer vaccin.

Hur känns det att ni intar jumboplatserna både för region och kommun?

– Det betyder att vi behöver mer vaccin, inget annat. Utifrån de vaccinleveranser vi fått har vi gjort så gott det går, säger hon.

Just nu vaccinerar Västra Götaland 45-plussare. Enligt henne kommer Västra Götaland att hålla vaccinationsmålet – att alla över 18 år ska ha erbjudits en första dos till den femte september.

Kö till massvaccination i klubblokalen Fållan i Slakthusområdet i södra Stockholm.

Vaccinturism oro inför sommaren

Även på nationell nivå ser målet ut att hållas – om vaccinleveranser sker enligt nuvarande plan. Det säger Emma Spak, chef på SKR:s hälso- och sjukvårdsdelegation.

Att samtliga storstadsregioner halkar efter i vaccinationsstatistiken förvånar henne inte. Regionerna har fått mindre vaccin inledningsvis eftersom vaccin tilldelats utifrån andelen äldre i befolkningen.

Men i takt med att allt yngre grupper börjat vaccineras får storstadsregionerna nu mer vaccin till sin yngre befolkning. Emma Spak, tror att siffrorna snart kommer att jämna ut sig.

– De flesta regioner vaccinerar i ungefär samma åldersgrupper nu men de här yngre åldersgrupperna är mer omfattande i storstadsregionerna.

Inför sommaren finns det en oro för vaccinturism, det vill säga att många passar på att ta sin spruta på semesterorten i stället för i sin hemregion, enligt Emma Spak.

– Då kan regioner få många patienter som man inte har doser för. Folkhälsomyndigheten har flaggat för att man kan göra en omfördelning, men vi vädjar till alla att vaccinera sig i sin hemregion, säger Emma Spak.