Mysteriet: Vanliga förkylningar ökar under pandemin

Uppdaterad 2020-09-13 | Publicerad 2020-09-12

Höstförkylningarna härjar.

Trots att coronarestriktionerna borde bromsa spridningen.

– Om det är så att folk börjat slappna av nu borde ju covidfallen öka också, säger Lars Wesslén, tillfällig smittskyddsläkare i Gävleborg

I Blekinge har hösten inletts med ovanligt hög sjukfrånvaro i skolor och rekord i uttag av vab-dagar. Men det är inte covid-19 – i stället verkar fler än vanligt drabbas av vanliga förkylningar.

– Vi ser en stor ökning av infektioner i samhället just nu, men provtagningarna visar att det inte är covid-19. Problemet är att de är svåra att skilja från covid eftersom det är liknande symtom i början, säger Blekinges biträdande smittskyddsläkaren Olof Blivik till BLT.

Att förkylningar ökar vid terminsstart då förskolor och skolor öppnar och folk återgår till sina arbetsplatser är vanligt. Men den här hösten hade många väntat sig att coronaåtgärderna – att hålla sig hemma vid symtom, tvätta händerna och hålla avstånd – skulle bromsa även förkylningsvirusen.

Men så blev det inte i Blekinge, enligt den biträdande smittskyddsläkaren.

– Det verkar som att de här förkylningsvirusen är mer smittsamma än covid-19. De sprids trots hygienåtgärder och påverkas inte av restriktionerna, säger Blivik.

Ovanligt många verkar ha drabbats vanliga förkylningar.

Förbryllar smittskyddsläkarna

Både i Region Gävleborg och i Region Stockholm ser man samma trend. En minskning av nya covidfall, men en ökning av förkylningar. Det ser man på att antalet som upplever symtom och vill testa sig för covid-19 ökar i regionerna.

Lars Wesslén, tillfällig smittskyddsläkare i Gävleborg, tror inte att förkylningsvirusen är mer smittsamma än covid-19, men är förbryllad över läget.

– Ja, och jag har funderat mycket på hur det kommer sig. Virusen smittar på samma sätt så även vanliga förkylningar borde ju minska när vi håller distans.

– Och om det är så att folk börjat slappna av nu så borde ju covidfallen öka också.

En viss immunitet

Varför det ser ut såhär kan smittskyddsläkarna inte ge något säkert och tydligt svar på. Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm, menar att frågan är komplex och det kan finnas flera möjliga förklaringar.

Förkylningar borde smitta i ungefär samma takt som corona.

En viss immunitet mot covid-19 skulle kunna vara en bit i pusslet, men också att provtagningen nu är större än någonsin tidigare.

– Väldigt många vill provta sig för covid-19 nu, vilket tyder på att många har symtom på luftvägsinfektioner. Men vi vet ju inte om det är mer höstvirus än vanligt eftersom vi aldrig provtagit så här mycket tidigare. Vi har ju inget att jämföra det här med. Vi kanske har mindre höstvirus än vanligt nu, säger Maria Rotzén Östlund, som hoppas att någon kan forska närmre på fenomenet.

Skulle det kunna vara så att fler kan testa sig nu än i våras och får veta att de inte har covid-19 och då går tillbaka lite tidigare till jobb och skola fast de fortfarande är lite snuviga?

– Det är svårt att veta om det är så. Vi rekommenderar inte att man går hemifrån, oavsett vilket virus man bär på, säger Maria Rotzén Östlund.

Oavsett vad det handlar om så är både Maria Rotzén Östlund och Lars Wesslén glada över de låga coronatalen i regionerna.

– Det är jättetrevligt att de minskar och att pandemin har lugnat ner sig för nu, säger Lars Wesslén.