I Norge testar sig svenskar mest för covid-19

TT-NTB

Publicerad 2020-12-03

Svenskar dominerar coronatestningen i Norge. Arkivbild.

Svenskar är den grupp i Norge där störst andel har testat sig för covid-19. Orsaken tros vara att många jobbar inom vården.

Hittills har över 2,3 miljoner människor testat sig för coronaviruset i Norge – och de som har testat sig mest sedan sommarsemestern är svenskarna. Det visar de senaste siffrorna från landets folkhälsomyndighet, Folkehelseinstituttet, skriver Aftenposten.

En av förklaringarna som ges är att många av svenskarna som bor i Norge jobbar inom hälso- och sjukvården, och sjukvårdspersonal testar sig betydligt mer än resten av befolkningen.

Andelen svenskar som har testat positivt för coronaviruset är samtidigt lägre än det norska genomsnittet. Bara två procent av svenskarna som har testat sig i Norge har varit smittade med covid-19, vilket är lägre än för norrmännen.

Även danskar i Norge testar sig oftare än norrmännen, men andelen positiva provsvar är lika hög bland danskar som bland norrmän.

Folkehelseinstituttet konstaterar samtidigt att det finns flera andra invandrargrupper som testar sig betydligt mer sällan, vilket gör att andelen positiva provsvar hos dessa är mycket hög. Det handlar exempelvis om personer födda i Vietnam, Thailand, Baltikum, Rumänien, Turkiet och Syrien. Myndigheten anser att flera åtgärder måste sättas in för att öka testningen i dessa grupper.