Sverige utbildar ukrainska soldater - men bara 21 dagar

Publicerad 2022-08-07

120 svenska instruktörer ska vara med och utbilda 10 000 ukrainare till soldater i Storbritannien.

Men ukrainarna får bara 21 dagars militär utbildning.

– Det här är inte tillräckligt, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist.

Vid en presskonferens i Boden på söndagen meddelade statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist att regeringen fattat beslut om att svenska instruktörer ska vara med och utbilda ukrainsk militärpersonal.

– Det här är viktigt för att Ukraina ska kunna upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga, sade Magdalena Andersson.

Utbildningen sker på ukrainsk begäran inom ramen för den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, och genomförs i Storbritannien med instruktörer från Sverige och andra länder.

Varje ukrainsk grupp ska få grundläggande militär utbildning under 21 dagar i sjukvård, vapentjänst, strid, folkrätt och krigets lagar.

– Det här bidrar till att höja den ukrainska försvarsförmågan och uthålligheten i Ukrainas försvarsmakt, sade Peter Hultqvist.

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på besök i Boden på söndagen.

Men räcker 21 dagar för att bli en bra soldat?

– Det här är inte tillräcklig utbildning. Om man jämför med värnpliktsutbildningen vi har i Sverige så är det här väldigt kort. Men de befinner sig i krig och vill väl skapa en kunskap som är grundläggande i så breda grupper som möjligt.

Under presskonferensen med Magdalena Andersson och Peter Hultqvist framkom också att försvarsministern ska delta i en konferens i Köpenhamn, där flera länder ska diskutera produktion av militärmateriel till Ukraina.

– Vi kommer att föra den diskussionen i en konkret mening, tillverkning av vapensystem som de behöver för försvaret av Ukraina, sade Hultqvist.

Det här tar ju tid. Ryssland kanske har vunnit kriget innan vapenleveranserna som konferensen resulterar i är framme?

– Ukraina får hela tiden leveranser från olika länder i Europa och världen, och nu har amerikanarna aviserat ytterligare leveranser. Det är inte så att bara för att man bestämmer sig för produktion så upphör annat stöd.

Ukraina skulle kunna ha nytta av Jas Gripen-plan. Finns det planer på att skicka sådana?

– De flygplan vi har behöver vi för svenskt användande.

Men ukrainska regeringsföreträdare har pratat om att det är lättare att utbilda piloter på svenska stridsflygplan än amerikanska, så det vore ju bra för dem?

– Ja, men det är också så att allt ska ske i balans med våra egna behov, sade Hultqvist.

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på besök i Boden på söndagen.