S-medlemmen Kent besviken på Natomöte: Skendemokrati på Zoom

Uppdaterad 2022-05-11 | Publicerad 2022-05-10

I går höll Socialdemokraterna ett zoommöte om Natofrågan där 1 800 medlemmar deltog.

Men det är bara ett spel för galleriet, enligt socialdemokraten Kent Vilhelmsson.

– Att den demokratiska förankringen ska ske under tre zoom-möten är ovärdigt.

På söndag väntas Socialdemokraterna sätta ned foten i Natofrågan.

Med anledning av det hålls tre digitala möten denna vecka där partiets medlemmar bjuds in för att samtala och diskutera om frågan.

Under det första mötet, som hölls på måndagskvällen, hade närmare 1 800 medlemmar loggat in på Zoom.

PLUS: 10 frågor om Nato: Experterna svarar

Men endast partitopparna fick komma till tals och synas i bild, enligt Kent Vilhelmsson, socialdemokrat och digital marknadschef på ETC, som deltog på mötet.

”Den så kallade ”dialogen” i det socialdemokratiska partiet om Nato ikväll visade med att önskvärd tydlighet att det redan är bestämt av partiledningen vad som gäller i Nato-frågan”, skriver han på Facebook, kort efter att mötet ägt rum.

”Ingen i ”dialogen” var emot en Nato-anslutning. Ingen av de 1 800 deltagarna fick komma till tals under den knappa timme som partitopparna höll låda”, fortsätter han.

Kent kritiserade mötet i ett inlägg på sin facebook-sida.

”Inte enad linje”

En majoritet inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet är emot Nato. Enligt tidigare uppgifter har förbundsstyrelsen kommit fram till att de står fast vid ett nej till ett medlemskap.

Kent Vilhelmsson menar att veckans möten snarare är en skenprocess för att förankra det ja som partitopparna redan landat i.

– Alla som fysiskt var med i mötet i går var positivt inställda till Nato. Det var snarare en informationsträff om att Socialdemokraterna svänger i den här stora frågan. På papperet är det bra att säga att man har en dialog, men då måste man ha det också, säger han till Aftonbladet.

Även ungdomsförbundet SSU och S-förbundet Tro och Solidaritet har tidigare uttalat sig om att de är emot att Sverige ska gå med i Nato.

– Det är absolut inte en enad linje inom partiet. Däremot tror jag att många är beredda att bli överkörda eftersom det snart är val, säger Kent Vilhelmsson.

Kent Vilhelmsson, S-medlem.

”Saknas intern demokrati i partiet”

Även Sveriges Radio Ekot rapporterar på tisdagen att det finns delade meningar inom S om Nato.

– Om vi hastar in i Nato nu skulle vi öka spänningarna i Östersjön. Vill vi bidra till det? säger socialdemokraten Henrik Fritzon i P1-Morgon.

PLUS: 10 frågor om Nato: Experterna svarar

Kent Vilhemsson säger att han önskar att S kallat till en extrakongress där medlemmarna fått möjlighet att rösta om ett medlemskap i försvarsalliansen.

Han säger också att han tror att en del medlemmar kommer lämna partiet på grund av hur frågan har hanterats.

– En som jag pratat med säger att hon tröttnat på att det saknas intern demokrati i partiet, säger Kent Vilhelmsson, som tillägger han själv inte kommer lämna partiet – än.

”Stämmer att frågor inte hann besvaras”

Enligt Johan Hassel, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, fick partiet in närmare 1 500 kommentarer och frågor under gårkvällens möte. Vidare skriver han att alla frågor ”tyvärr inte hann besvaras”.

Han pekar också på att de medlemmar som vill kan delta på de två kommande mötena i veckan.

”Vi har ytterligare två nationella digitala medlemsdialoger, idag och på torsdag. Då kan medlemmar som var med igår delta igen”, skriver han i ett mejl.

Han skriver också att man har förståelse för att partiets medlemmar tycker att det går snabbt.

”Det var något flera lyfte under dialogen igår och det var en av många frågor som företrädarna gav sina svar på under dialogen.”

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln