Tiotusentals strömlösa hushåll från stormen Malik

Publicerad 2022-01-30

Strömavbrotten fortsätter förvärras efter Maliks framfart.

På söndagsmorgonen är cirka 30 000 hushåll utan el och i nuläget finns det ingen prognos för när felen är åtgärdade.

”Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet”, skriver Eon på sin hemsida.

Stormen Malik har dragit in över Syd- och Västsverige. Skåne, Västra Götaland och även Gotland har drabbats av det extrema vädret och färjor, tåg och flyg har ställts in.

Precis som SMHI varnat för har flera hushåll drabbats av strömavbrott och värst är det i de stormdrabbade områdena samt i delar av Svealand.

Som mest har drygt 40 000 kunder hos EonVattenfallEllevio och Gotlands energi samtidigt varit utan el till följd av Malik under söndagsmorgonen. Siffrorna uppdateras kontinuerligt.

SMHI har utfärdat en orange varning för hårda vindar längs stora delar av västkusten, Skåne och sydvästra Småland på söndagen. Även Gotland har en orange varning för stormbyar och i Uppland och längs Roslagskusten har en orange varning för hårda vindar i kombination med snöfall utfärdats.

Under natten har Malik dragit in över södra Sverige. SMHI har utfärdat en orange varning för stormbyar.

Oklart när elfelen kan åtgärdas

Ellevio skriver att de ökat sin beredskap både i fält samt på vår driftcentral för att åtgärda de elfel som uppstår. De skriver också att arbetet måste kunna utföras säkert och beroende på var felen är kan de behöva avvakta tills vädret lugnat ner sig, innan de kan åtgärda problemen.

”Vi uppmanar att inte gå nära eventuellt nedfallna ledningar”, skriver Ellevio också på sin hemsida.

Även Eon skriver att man har god beredskap, men att man ännu inte kan åtgärda problemen på vissa platser innan stormen bedarrat.

”Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet”, skriver Eon.

Eon skriver också att de fokuserar på att hantera akuta ärenden som kan medföra fara för allmänhetens liv och hälsa.

”Felavhjälpning återupptas så snart det är möjligt med hänsyn tagen till säkerheten. Säkerhetsbedömningen görs av de lokala montörerna på fältet.”

Följ ämnen i artikeln