Smittan rusar i Europa – personer kan behöva bo på jobbet

Publicerad 2021-12-30

Flera europeiska länder slår rekord i antalet covidfall – men inte Sverige.

Omikron riskerar att överbelasta vården, varnar WHO.

Tyskland öppnar nu för att nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet ska bo på jobbet för att isoleras från smitta, rapporterar SR Ekot.

Nu varnar WHO för att den snabba spridningen av omikron kan överbelasta sjukvården. Organisationen menar att ovaccinerade personer löper större risk att hamna på sjukhus om de insjuknar, rapporterar The Guardian.

Det är dock färre personer som smittas med omikron som hamnar på sjukhus än de som smittas med deltavarianten. Det visar data från Danmark, Storbritannien och Sydafrika, som alla drabbats hårt av omikronvarianten. Bilden delas av Niklas Arnberg, virolog på Umeå universitet.

– Det kommer mer och mer rapporter som tyder på att omikron inte ger en lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter. Det betyder inte att faran är över. Det är fortfarande många som kan bli svårt sjuka, säger han till Aftonbladet.

Riskerar svensk sjukvård att överbelastas framöver?

– Det går absolut inte att utesluta. Det som talar emot att det skulle bli lika illa som föregående år är att omikronvarianten verkar vara mindre farlig och att fler har vaccinerat sig. Det är också fler som genomgått sjukdomen och därigenom fått ett skydd än för ett år sedan.

Coronatest i Berlin, Tyskland.

Personer kan behöva bo på jobbet

I Tyskland tar man höjd för att smittspridningen av omikron kan få svåra följder på landets infrastruktur, ifall många personer insjuknar eller behöver vara i karantän samtidigt. Landets motsvarighet till MSB har tagit plats i regeringens krisstab för corona, rapporterar Sveriges Radio.

Landet vidtar nu flera åtgärder för att förhindra att smittspridningen ökar. Däribland kommer man att ge tredje dosen till samhällsviktig personal. Man kan även komma att dela in personer i mindre grupper på arbetsplatsen.

I extremfall kan nyckelpersoner på el- värme- och vattenverk komma att behöva bo på sina arbetsplatser, avskiljda från omvärlden, för att säkerställa att de inte insjuknar, enligt SR Ekot.

Coronatestningsstation i Dresden, Tyskland.

”De har störst smittspridning i världen”

De senaste dagarna har flera europeiska länder slagit rekord i antal bekräftade fall av covid-19 bland befolkningen. Det rapporterar The Guardian.

Frankrike har slagit nytt rekord i smittfall efter att 208 000 personer bekräftades smittade under tisdagen. På inomhusevenemang får man max vara 2 000 personer samtidigt, och utomhus 5 000. Det kommer inte att införas något utegångsförbud i landet under nyårsfirandet, rapporterar The Guardian. Dock kommer nattklubbar fortsatt att hålla stängt.

Virologen Niklas Arnberg.

Storbritannien hade 129 471 nya fall under tisdagen. Även det är ett nytt rekord och innebär över 30 000 fler fall än dagen innan. Landets premiärminister Boris Johnson meddelar samtidigt att inga nya restriktioner kommer att införas innan årsskiftet. Det innebär att barer och nattklubbar kommer att hållas öppna under nyår.

Med 21 657 bekräftade covid-19 fall slår även Grekland rekord i antalet bekräftade fall. Barer och restauranger kommer numera att stänga klockan 24.00 och man får max sitta sex personer vid samma bord.

Under måndagen hade även Danmark och Island rekordmånga bekräftade fall. Den största smittspridningen i världen sker just nu i Danmark, med 1 612 fall per 100 000 invånare. Danmarks hälsoinstitut (SSI) rapporterade 23 228 nya bekräftade coronafall under onsdagen.

Människor med munskydd i Paris i mitten av december.

Därför har vi inget rekord i Sverige

Smittspridningen ökar även i Sverige, men har ännu inte slagit rekord och är inte lika hög som i Danmark.

Virologen Niklas Arnberg tror delvis att det beror på att smittspridningen inte är lika stor. Samtidigt har Sverige också en lägre testkapacitet vilket kan vara en del av förklaringen.

– I Danmark till exempel testar man jättemycket och därför hittar de också många fall. I Sverige däremot testar vi inte alls lika mycket, säger han.

Finns det ett mörkertal i Sverige?

– Det gör det säkert och det finns det i alla länder oavsett hur mycket man testar.

Han menar därför att det blir svårt att jämföra länder, då testningen ser så olika ut.