Mystiska gåtan: Därför uteblir andra dosen

Publicerad 2021-09-22

Över 7 miljoner människor har fått en första dos coronavaccin.

Samtidigt kämpar regionerna med att säkerställa att alla även tar den andra sprutan – något som Region Dalarna har problem med.

– Det finns en trend att 18–29-åringar, ändå upp till 39-åringar, har en bokad tid men inte dyker upp, säger vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Förra veckan kom beskedet att även barn i åldern 12–15 år kommer att erbjudas vaccination mot covid-19 från och med 11 oktober.

Samtidigt fortsätter landets regioner med att sprida budskapet om vikten av att vaccinera sig i övriga åldersgrupper.

I Region Dalarna är gymnasieskolorna i stort sett klara med att ge dos ett till alla som vill ha den, och arbetet med dos två har påbörjats.

Bilden är ett montage.

Olika förklaringar

Samtidigt flaggar länsstyrelsen i sin veckorapport att många yngre inte kommer till sin bokade tid för andra dosen.

Något som bekräftas av regionens vaccinsamordnare Olof Ehrs.

– Det finns en trend att 18–29-åringar, ändå upp till 39-åringar, har en bokad tid men inte dyker upp. Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men det kan handla om att det går mycket förkylningar nu, att man har fått förhinder eller tänker att man kan ta den senare.

Samtidigt konstaterar Olof Ehrs att regionen jobbar aktivt med uppsökande verksamhet, och att man över tid följer upp de som bara tagit en första dos.

– Vi gör även utskick till dem som ännu inte har vaccinerat sig och på vissa håll har vårdcentralerna ringt upp personer som ännu inte har tagit vaccin.

Bekvämlighet spelar in

Olof Ehrs tror också att bekvämlighet kan spela in när det kommer till varför många yngre väljer att inte ta en andra dos.

– Men om du inte dyker upp på din frisörtid så får du ändå betala, och samma sak gäller här. Även om vaccinet är gratis så räknas det som ett uteblivet vårdbesök.

Även Region Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom tror att just bekvämlighet kan spela in i de aktuella åldersgrupperna:

– Det har man sett i andra fall gällande vaccinering, och att man tror att man inte blir allvarligt sjuk. Men vi vet att även yngre kan bli allvarligt sjuka i covid-19. Och även om man har tagit en dos så har man sämre skydd än om man har tagit två. Samtidigt riskerar man att kunna smitta andra och därmed föra smittan vidare.

 

DAILY Vaccinkrav, oro och glädje – om att sluta hemmajobba

Aftonbladet Daily med Christian Sundin, arbetsmiljöexpert på fackförbundet Forena.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen