S går fram med hårdare rättspolitik: ”Har funnits en ängslighet”

Socialdemokraterna går fram med hårdare politik för att stoppa gängbrottsligheten.

Partiet vill bland annat göra det möjligt att vräka kriminella för att städa upp i segregerade bostadsområden.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger Mikael Damberg (S).

De hårdare tagen mot gängkriminella är en av Socialdemokraternas så kallade riktlinjer inför partikongressen senare i höst. I en skrivelse talas det om vikten av straffskärpningar, fler verktyg för polisen och skärpta sociala åtgärder.

Mikael Damberg, inrikesminister, säger att svängningen är ideologiskt bottnad. Kriminalitet skapar otrygghet och begränsar människor liv. Allra värst är det för dem som är fattiga och lever i utsatta områden.

– Vi måste vända utvecklingen och vi måste vara tuffare, säger Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han tillägger att en politik med hårdare tag i dag är okontroversiellt inom Socialdemokraterna. SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo sa i en intervju i DN i helgen att det ska vara ”jävligt jobbigt att vara kriminell i Sverige” och att tuffa straff är högprioriterat för ungdomsförbundet.

– Det är otroligt provocerande att människor som aldrig har tjänat en ärlig krona och aldrig betalat skatt ändå kan köra runt i dyra bilar och har guldkedjor runt halsen. De här personerna blir förebilder i områden, det är så här man gör karriär, säger Damberg.

Stramat upp flyktingmottagandet

Grundorsaken till att kriminaliteten växer i samhället är enligt Damberg en växande segregation. Den beror i sin tur bland annat på att för många invandrare har bosatt sig i samma områden. Områden som har haft för låg polisnärvaro och där narkotikaförsäljning och gängkriminalitet tagit över.

Varför har ni inte gått fram med den här politiken tidigare?

– Det tar tid att göra saker på det här området, säger Damberg och räknar upp åtskilliga lagskärpningar som regeringen har genomfört.

– Vi socialdemokrater har stramat upp flyktingmottagandet så att vi hamnat på nivåer som vi kan hantera. Vi tycker också att de som kommer till Sverige i första hand ska bo på mottagningscentraler för att lära sig svenska, få del av information och sedan flytta ut i samhället på ett ordnat sätt, så att inte vissa bostadsområden ska ta hela smällen.

Det har varit svårt att prata om invandring och integration tidigare, menar inrikesministern.
Det har varit svårt att prata om invandring och integration tidigare, menar inrikesministern.

Har funnits en ängslighet

Damberg anser att det tidigare har funnits en ängslighet i att beskriva samhällsproblem kopplade till stor invandring och dålig integration, men att samhällsdebatten nu har kommit ikapp.

– Hur vi hanterar migration har varit ett sätt som spätt på segregationen. Sverige har inte sett att om man hela tiden fyller på med migranter i vissa områden så växer problemen över tid. De kommuner som har haft mest problem har varit glasklara med att det här inte riktigt funkar.

Alla partier är ansvariga

Vem bär det yttersta ansvaret för våldsupptrappningen i samhället?

– Det gör gängen, det är de som skjuter. Men alla politiska partier som har suttit i någon form av ansvarsställning bär ett ansvar för att bostadsområdena har hamnat vid sidan och att segregationen har brett ut sig.

Högeroppositionen anser att ni saknar trovärdighet eftersom ni inte löst problemen trots att ni haft makten i snart två mandatperioder?

– Jag kan bara konstaterar att vi gör mer än någon annan regering och vi gör det på alla politikområden. Högeroppositionen har trovärdighetsproblem eftersom de inte gör något åt segregationen. Så länge man har bostadsområden som får leva sina egna liv så skapar du en dynamik som kan leda till ökad kriminalitet och spänningar i samhället. Det har högern aldrig begripit.

Terroriserar grannar

Men våldsspiralen har bara fortsatt, är inte det ett bevis på att regeringen misslyckats?

– Det är ett misslyckande för hela Sverige att vi har mycket skjutningar och sprängningar. Problemet är, hur kom vi till den här situationen? Om vi konstaterar att polisen varit för svag och att det är ett av problemen för att gängen fått breda ut sig, då var det ett historiskt misstag att dra ner polisutbildningen med 90 procent. Det är det vi har lidit av. Nu har vi startat två nya polisutbildningar, men det tar tid att vända.

Socialdemokraterna ska presentera sina nya förslag i sitt valmanifest.
Socialdemokraterna ska presentera sina nya förslag i sitt valmanifest.

Socialdemokraternas nya riktlinjerna innehåller inga konkreta förslag, de presenteras först i senare i partiets valmanifest. Damberg nämner dock två exempel på vad han vill driva för politik. Det första är att kunna LVU-placera ungdomar under betydligt längre tid. Det skulle få bort dem från kriminella miljöer och få dem att studera i stället. Det andra är att göra det lättare att vräka gängkriminella från hyresrätter.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sina grannar. Samhällets möjligheter att vräka kriminella måste bli större, säger Damberg.

Socialdemokraternas kongress hålls 3–7 november.

Publisert:

LÄS VIDARE