Spelet bakom ubåtskuppen – så blåstes Macron

Kallar hem ambassadörerna

Uppdaterad 2021-09-22 | Publicerad 2021-09-19

Ett dubbelspel och hemlighetsmakeri som kan liknas med scener ur en spionroman.

The Times och The New York Times har kartlagt spelet bakom ubåtsaffären som fått fransmännen att rasa.

– Vi har blivit förda bakom ljuset, säger den franska ambassadören Jean-Pierre Thébault till Politico.

Affären var klar och länderna överens. Frankrike skulle sälja 12 elektriska ubåtar för totalt 300 miljarder kronor till Australien – allt enligt avtalet från 2016.

Det var i alla fall vad Frankrikes president Emmanuel Macron trodde. Men med facit i hand har det visat sig att den franska regeringen blev blåst av inte mindre än tre länder – USA, Storbritannien och Australien.

The Times och The New York Times har kartlagt det storpolitiska dubbelspelet som pågick bakom kulisserna och som nu får fransmännen att rasa.

Operation Hookless

Enligt tidningarna ska den topphemliga politiska kuppen, som skakat relationen mellan Frankrike och den allierade trion, ha gått under namnet Operation Hookless.

Den 12 juni i år träffades Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden i samband med G7-mötet i England, som till synes verkade vara överens och nöjda med sitt möte.

Ledarna skakade hand och Joe Biden höll god min – för enligt The Times ska Joe Biden samma dag ha träffat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Australiens premiärminister Scott Morrison, för att diskutera ubåtsaffären som fått namnet Aukus.

Frankrikes Emmanuel Macron och USA:s Joe Biden när presidenterna träffades vid G7-mötet i England i juni.

Stämde möte i hemlighet

Aukus inleddes i mars i år, då den brittiske amiralen Sir Tony Radakin stämde träff med marinchefen och viceamiralen Michael Noonan i Australien.

Enligt tidningen ska Michael Noonan ha uttryckt oro över affären med Frankrike. Han menade att de franska ubåtarna inte längre höll måttet om Australien skulle ha en chans att avvärja ett eventuellt hot från Kina.

Den australienska marinchefen menade att det skulle krävas mer för att bevaka de kinesiska styrkorna i havet. USA och Storbritannien kunde erbjuda bättre och mer diskreta kärnkraftsubåtar.

Han frågade därför om britterna och USA kunde tänka sig att hjälpa Australien med att bygga en ny flotta åt dem, skriver The Times.

Tony Radakin tog med sig den topphemliga informationen tillbaka till Storbritannien. Väl hemma kontaktade han Sir Stephen Lovegrove, opolitisk tjänsteman på det brittiska försvarsdepartementet. Enligt The Times ska mötet ha kunnat jämföras med en scen hämtad ur en spionroman.

Förfrågan togs vidare och fångade snabbt Boris Johnsons intresse. Därefter skred planerna till verket. Enbart tio personer visste om det hemliga avtalet, enligt The Times. Samtliga ska ha skrivit på ett sekretessdokument och utlovat sin tystnad.

Från vänster: Kapten Angus Essenhigh, amiralenTony Radakin, premiärminister Boris Johnson, kommendören Steve Moorhouse och försvarsminister Ben Wallace.

Uppgifter: Skrev sekretessdokument

På andra sidan Atlanten pågick ett liknande arbete. Enligt amerikanska källor ska Australien ha framfört sina bekymmer till Joe Biden: De var helt enkelt tvungna att dra sig ut den franska affären.

Joe Biden diskuterade frågan för fullt med Australien och inom kort skulle den hemliga trion sluta sin nya pakt.

Samtidigt fanns en oro för att Frankrike skulle ana att något var på gång. USA och Australien var överens om att inte berätta något för Frankrike, i rädsla för att landet skulle sabotera de nya planerna, skriver The New York Times.

– De sa att de skulle ta hand problemet med Frankrike, säger en amerikansk källa till tidningen.

Under tiden som Australien förberedde sitt nya avtal med Storbritannien och USA fortsatte mötena med Frankrike – trots att de australienska representanterna var mycket väl medvetna om att den franska affären aldrig skulle ros i land.

Bara veckor innan Aukus avslöjades, så sent som i slutet av augusti, träffades Australien och Frankrike för att diskutera den kommande ubåtsaffären.

Aukus-affären var klar. Då blåstes Frankrike av både USA, Storbritannien och Australien.

Ambassadör: ”Vi har blivit förådda”

Det hemliga spelet har väckt Frankrikes vrede. Jean-Pierre Thébault, fransk ambassadör i Australien, kallar dubbelspelet för ”förräderi”, skriver Politico.

– Vi har blivit förda bakom ljuset, säger Jean-Pierre Thébault på lördagen.

Samtidigt slår Australien ifrån sig kritiken på söndagen. Landets premiärminister Scott Morrison säger att Australien lyft sina farhågor och uppmärksammat Frankrike om det redan för flera månader sedan.

– De har haft alla anledningar att tro att vi var osäkra på om ubåtarna skulle uppfylla våra strategiska intressen. Vi gjorde det mycket klart för dem att vi skulle fatta ett beslut baserat på våra nationella strategiska intressen, säger Scott Morrison, rapporterar AFP.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger han också.

Kallar hem sina ambassadörer

I nuläget verkar krisen länderna emellan vara ett faktum.

– Det har förekommit lögner, dubbelspel och övertramp av förtroendet. Så läget mellan oss är inte alls bra, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian till France 2.

För att vissa sitt missnöje har Frankrike kallat hem sina ambassadörer från både USA och Australien.

– Att vi för första gången kallar hem vår ambassadör från USA är en kraftfull politisk handling. Man kan inte agera på det sättet i en allians. Vi är en betydelsefull partner och då kan man inte behandlas med en sådan brutalitet och en sådan oförutsägbarhet, säger Jean-Yves Le Drian.

Inte heller Storbritannien kommer undan kritiken – även om den franska ambassadören inte kallats hem.

Jean-Yves Le Drian menar att britterna är ständiga kappvändare och anklagar Storbritannien för ”ständig opportunism”.

– Det känner vi till. Därför behöver vi inte kalla hem vår Londonambassadör för att förklara läget. Dessutom är Storbritannien i det här fallet ganska mycket av ett tredje hjul, säger Jean-Yves Le Drian.

 Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

DAILY Den franska ubåtsilskan

Aftonbladet Daily med Anna Wieslander, nordeuropachef för Atlantic Council.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen