Experterna om Esbjörns överklagan: Räcker inte

Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2021-11-09

Esbjörn Bolin, 82, överklagar förlikningen med Ebba Busch till hovrätten, eftersom han känner sig vilseledd och orättvist behandlad.

Marianne Levin, professor i civilrätt, menar att det är högst troligt att överklagan kommer avslås.

– Att han har skrivit på och varit slarvig, räcker inte, säger hon.

Esbjörn Bolin, 82, överklagar förlikningen med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till Svea hovrätt. Han menar att han har lurats att skriva på avtalet och känner sig orättvist behandlad.

Men kan man ens överklaga en förlikning? Enligt Marianne Levin som är professor i civilrätt är det nästintill omöjligt.

– En förlikning ogiltigförklaras i så fall. Det ska vara ett grovt fel eller om något gått fullständigt åt helvete för att det ska gå. Om man har nått en förlikning har man skrivit på att man accepterar den. Avtal håller och det anses därefter som avslutat. Annars hade vi ju aldrig fått slut på alla eländen, när man kommit överens har man kommit överens.

Esbjörn Bolin,  82, har överklagat den förlikning han tidigare ingick med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Men kommer det att leda till något? Antagligen inte, tror experterna.

Vad är det för grovt fel som måste begås?

– Exempelvis om man har blivit vilseledd, lurats att skriva på eller skrivit på under hot och utpressning.

Esbjörn Bolin hävdar att han har blivit just lurad och vilseledd, han säger att han ingått avtalet under stark påverkan och att han inte fick se avtalet i sin helhet innan han skrev på.

– Då ska man aldrig skriva på, det vet han ju. Det måste finnas ett fel som är mer än det här. Att han har skrivit på och varit slarvig, räcker inte.

– Men visar det sig att han har blivit vilseledd är det en förlikning som inte är giltig, men rent spontant tror jag inte att det kommer hålla.

Marianne Levin, professor i civilrätt vid juridiska institutionen vid Stockholms universitet, har immaterialrätt som specialitet.

Vad händer då med överklagan?

– Antingen tycker domstolen att den inte ska beaktas och avvisar den eller så tar de en titt och avslår den sen. Man kan överklaga allting men det kan vara meningslöst, du har ingen rätt att få din talan hörd om ett överklagande avslås.

Claes Sandgren, också professor i civilrätt, går på samma linje som Marianne Levin.

– Det är oerhört ovanligt att överklaga en förlikning, normalt har man ingen framgång med det. Tanken med förlikning är att man slutligt ska avgöra tvisten. Där för har han väldigt små chanser att lyckas med detta.

Det omstridda huset, som Esbjörn sålde till Ebba Busch.