Norska evakueringsflyget från Kabul nästan tomt: ”Skandalöst”

Publicerad 2021-08-20

Det första norska evakueringsplanet lyfte sent på torsdagskvällen från Kabuls flygplats i Afghanistan.

Men trots att tusentals människor försöker fly landet var planet långt ifrån fullsatt.

– Skandalöst eftersom tusentals människor som väntar utanför flygplatsen i Kabul krossas för att de inte kommer in, skriver passageraren Paul Farthing på Twitter.

Det norska evakueringsflyget lyfte sent på torsdagen från Kabuls flygplats i Afghanistan, skriver Dagbladet.

– Jag är glad att det första planet nu har lyft från Kabul. Ombord finns norska medborgare, några familjemedlemmar till våra lokalanställda afghaner och några andra europeiska medborgare, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H) till norska NTB.

Men varken det norska utrikesdepartementet eller den norska försvarsmaktens operativa huvudkontor har hittills velat ange exakt hur många personer som var ombord på planet.

Bilder visar däremot att flyget som lämnade det krigshärjade landet var långtifrån fullsatt – trots att tusentals människor försökt fly från Afghanistan de senaste dagarna.

”Människor kommer lämnas kvar”

Britten Paul Farthing, tidigare marinsoldat som nu leder djurrättsorganisationen Nowzad, är gift med norska Kaisa Markhus.

Hon var en av få som kom med flygplanet på torsdagen. På Twitter delar Farthing nu en bild som Markhus tagit, som visar ett flertal tomma stolsrader.

– Det här planet är tomt ... Skandalöst eftersom tusentals människor som väntar utanför flygplatsen i Kabul krossas för att de inte kommer in. Tyvärr kommer människor att lämnas kvar när det här uppdraget är över, för att vi inte klarar av att göra det rätta, skriver Paul Farthing i Twitterinlägget.

Tusentals människor på flygplatsen i Kabul vaktas av amerikanska soldater.

Norska TV2:s korrespondent Fredrik Græsvik bekräftar att planet var långt ifrån fullsatt när det lyfte i Kabul.

– Det är hemskt att säga men det var ett tjugotal ombord. Bland dem var det två journalister och några hjälparbetare. Jag tror att problemet ligger i det logistiska arbetet kring evakueringen, säger han, enligt Dagbladet.

Vidare säger han att det är svårt att ta sig in till flygplatsen.

Halvtomma flygplan varje timme

Många av dem som försöker fly saknar pass och visum och rapporter från Kabul visar att vägarna till flygplatsen är stängda. Enligt Paul Farthing är det ”totalt kaos” vid flygplatsen, där minst 12 personer har dött sedan i söndags.

Han säger också att det norska, halvtomma flygplanet inte är något undantag. Varje timme lyfter nya flygplan från Kabuls flygplats – oavsett om de är fullsatta eller inte, säger Paul Farthing till Sky News.

– Den här evakueringen är ett misslyckande. Vi kommer att få se helt fruktansvärda scener framöver.

Hundratals svenskar kvar i landet

De senaste dagarna har många länder jobbat med att få ut människor från Kabul. De flesta som evakueras är västerländska medborgare och medarbetare som befunnit sig och jobbat i Afghanistan.

I ett meddelande från UD, som TT tagit del av, uppmanas personer på den så kallade svensklistan, som bett om hjälp att lämna landet, att bege sig till flygplatsen.

I meddelandet står det att man har information om ett eller flera flyg från Kabul flygplats till Tbilisi i Georgien i dag fredag. Det ska vara ett gemensamt nordiskt militärflygplan, och för att kunna resa med flyget krävs ett giltigt svenskt pass.

I meddelandet rekommenderas svenskar att ta sig in på flygplatsen via en viss ingång.

”Du måste själv bedöma om det är möjligt att säkert ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”, står det i meddelandet TT tagit del av.

Utrikesminister Ann Linde bekräftar uppgifterna på Twitter.

”Jag kan bekräfta att UD har informerat svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul och att ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns”, skriver Linde.

Den så kallade svensklistan omfattar cirka 400 namn. Personerna har hört av sig till UD och begärt om hjälp med att lämna Afghanistan och det är oklart hur många av dem som fått meddelandet om evakueringsflyg, skriver TT.