Krisen förvärras: Ännu fler sjuksköterskor hotar med uppsägning

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: sofnah / Sofia Nahringbauer

Sjuksköterskor på Södersjukhuset och Nya Karolinska hotar säga upp sig – om det nya arbetsgivaravtalet – som innebär lägre lön – träder i kraft.

Nu ansluter sig ytterligare en grupp till protesterna:

21 specialistsjuksköterskor som arbetar vid den neonatala intensivvården – på Danderyd och Karolinska.

Sjuksköterskorna som arbetar utifrån en lönemodell som gör det attraktivt att jobba på obekväm arbetstid, riskerar att förlora flera tusen kronor i månaden, när det nya arbetsgivaravtalet träder i kraft i april.

I höstas hotade 9 av tio sjuksköterskor vid Sachsska barnmottagning vid Södersjukhuset med uppsägning om avtalet infördes.

Deras protester fick gehör – och de får tills vidare behålla sin lokala lönemodell.

Sedan dess har sjuksköterskor på andra sjukhus anslutit sig till protesterna.

Tidigare i veckan stod det klart att anestesisjuksköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus hotar med uppsägning. Och nu menar även specialistsjuksköterskorna vid den neonatala intensivvården, vid Danderyds sjukhus och på Nya Karolinska, att de kommer säga upp sig – om den nya lönemodellen införs.

Måste tas på allvar

Enligt tidningen mitti har sjuksköterskorna försökt föra samtal med sjukhusledningen och med sina chefer.

– Men från högsta nivå är vi totalt negligerade. Det är katastrof. Och utan oss drabbas hela neonatalvården, säger en av sjuksköterskorna den neonatala intensivvården, till tidningen.

Robert Johansson (S) personalpolitisk talesperson i landstingsfullmäktige menar att signalerna från personalen måste tas på allvar:

– Jag har varnat för det här i landstingsfullmäktige. Man har sagt att det ska tas hänsyn till tidigare modeller och sköta det här lokalt, men det är väldigt tydligt att det här kommer uppifrån, trots blågröna majoritetens tal om decentralisering. Jag är djupt oroad för att det kommer bli en personalflykt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE